Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon lähetettyjen potilaiden koettuun työkykyyn liittyvät tekijät - Flink, Niko; Honkalampi, Kirsi; Saarinen, Pirjo; Kuhlman, Ilpo; Pajula, Jarmo (Kuntoutus, 2014)
Tässä artikkelissa selvitetään psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidon potilaiden koettuun työkykyyn liittyviä tekijöitä heidän ensimmäisellä hoitokäynnillään. Tutkimuksen poikkileikkausaineiston muodostavat 295 iältään 20–65-vuotiasta Kuopion psykiatrian keskuksen potilasta. Koetulla työkyvyllä tutkimuksessa tarkoitetaan potilaan itsearvioimaa kokemusta työkyvystään kolmiportaisella asteikolla 1) Täysin työkykyinen, 2) Alentunut työkyky, 3) Työkyvytön. Tutkimusajankohdan masennusoireiden vakavuus ja toimintakyvyn taso olivat selkeässä yhteydessä alentuneeksi koettuun työkykyyn ja työkyvyttömyyteen. Korkeampi ikä ja useamman kuin kahden mielenterveyden häiriön sairastaminen edeltäneen vuoden aikana olivat koetun työkyvyttömyyden ennustetekijöitä. Toistuva masennus lähetediagnoosina oli yhteydessä alentuneeksi koettuun työkykyyn. Toistuvan masennuksen työkykyä alentava vaikutus ja psyykkisen sairastamisen kasautumisen yhteys työkyvyttömyyteen korostavat ennaltaehkäisevän työn ja kuntoutuksen merkittävyyttä. Abstract This article examines factors related to subjective work ability among psychiatric outpatients in their first appointment to psychiatric special health care. Quantitative cross-sectional sample consists of 295 patients of Kuopio Psychiatric Centre, aged 20–65 years. Subjective work ability was defined using tripartite assessment of work ability ranging from 1) Full work ability, 2) Lowered work ability, 3) Inability to work. Depressive symptoms and level of functioning at the time of research were strongly related to lowered subjective work ability and subjective inability to work. Age and history of two or more previous mental illnesses were significant predictive factors to subjective inability to work. Recurrent depression as diagnose was associated with lowered work ability. Effects of recurrent depression and psychiatric comorbidity on subjective work ability emphasise the importance of preventative interventions and rehabilitation.