Matkailututkimus https://journal.fi/matkailututkimus <p>Matkailututkimus on monitieteinen matkailua, virkistystä ja vapaaaikaa käsittelevä tiedelehti. Lehdessä julkaistaan suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä vertaisarvioituja artikkeleita ja katsausartikkeleita (ns. kaksoissokkoarviointi) ja puheenvuoroja (avoin vertaisarviointi) sekä vertaisarvioimattomia kirjoituksia näkökulmia- ja lektiot-osastoilla.</p> fi-FI juho.pesonen@uef.fi (Juho Pesonen) johanna.heinonen@uef.fi (Johanna Heinonen) Mon, 16 Sep 2024 09:32:10 +0300 OJS 3.2.1.4 http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss 60 Vieraanvaraisuus on osa matkailijoiden palvelukokemusta https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/144732 <p>Matkailualalla palvelukokemukset ovat yhä tärkeämmässä roolissa ja monet alan yritykset pyrkivätkin erottautumaan ja erilaistumaan kilpailijoistaan juuri palvelukokemuksillaan. Palvelukokemuksilla erilaistuminen vaatii sekä kovaa asiakaspalveluosaamista että sydämellistä vieraanvaraisuutta. Vieraanvaraisuustaitojensa kehittämiseksi suomalaiset matkailualan yritykset voisivat hakea oppia Japanista, jossa vieraanvaraisuus eli omotenashi on keskeinen osa asiakkaiden palvelemista ja itse palvelukokemusta. Japanilaisille vieraanvaraisuus on kohteliaita käytöstapoja, mutta ennen kaikkea ajattelutapa, jonka ytimessä on vilpitön hyväntahtoisuus ja kunnioitus toista osapuolta kohtaan sekä vahva emotionaalinen läsnäolo vuorovaikutustilanteessa. Tämänkaltainen japanilaisille ominainen vieraanvaraisuus loisi perustan ylivoimaisille palvelukokemuksille myös kotimaamme matkailualalla.</p> <p> </p> Arto Lindblom, Heikki Valkama Copyright (c) 2024 Arto Lindblom https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0 https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/144732 Mon, 16 Sep 2024 00:00:00 +0300 Towards culturally sensitive tourism: the educational role of the Sámi tourism guidelines https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/146009 <p>The tourism industry’s growth has resulted in unethical impacts on the local communities which prompted the implementation of controls such as policies, codes of conduct, and indigenous tourism guidelines to maintain ethical standards. While policies and codes have been widely studied, research on indigenous tourism guidelines is limited. The master’s thesis, which this text is based on, aimed to understand how the principles for responsible and ethically sustainable Sámi tourism are recognized and implemented and to explore their role in enhancing cultural sensitivity. The conceptual framework was guided by Viken et al.’s (2021) study on cultural sensitivity, which considers sensitive behaviors as guided by respect, recognition, and reciprocity. The main findings suggested that tourism actors in Finnish Sápmi actively engage in promoting cultural sensitivity towards the Sámi people and show awareness and implementation of the Sámi tourism guidelines. Additionally, cultural education was identified as an opportunity to enhance cultural sensitivity. Indeed, the study participants emphasized the educational role that the Sámi tourism guidelines have played in their work since implementation.</p> Doriana Plesa Copyright (c) 2024 Doriana Plesa https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0 https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/146009 Mon, 16 Sep 2024 00:00:00 +0300 Food waste management practices in restaurants: how to prevent and reduce food waste? https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/145119 <p>Restaurants produce significant food waste, which has major negative environmental, social, and economic impacts. Therefore, the prevention and reduction of food waste in restaurants needs to be planned, using appropriate management practices for the different stages of the process. The review will increase the understanding of food waste prevention and reduction, the stages of the management process, and the management practices involved. The results show that management practices are particularly related to menu planning, sourcing, preparation, serving, and customer service. In addition, the review identifies systematic management as an essential element in preventing food waste. However, achieving the objectives set will require raising the level of skills and integrating circular economy thinking into management practices. The suitability of management practices also depends on the geographical context, which is why more research on this topic is needed in Finnish restaurants.</p> Sanna-Mari Renfors Copyright (c) 2024 Sanna-Mari Renfors https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0 https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/145119 Mon, 16 Sep 2024 00:00:00 +0300 Vakuuttava vastuullisuusviestintä maaseutumatkailuyrityksen markkinointiviestinnässä https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/143980 <p>Seuraava teksti perustuu väitöstilaisuudessa esitettyyn lektioon liittyen väitöstutkimukseen ”Vakuuttava vastuullisuusviestintä maaseutumatkailuyrityksen markkinointiviestinnässä”. Väitöstilaisuus pidettiin Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa 5.12.2023. Väitöskirja on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa <a href="https://erepo.uef.fi/handle/123456789/30828">https://erepo.uef.fi/handle/123456789/30828</a></p> Katja Pasanen Copyright (c) 2024 Katja Pasanen https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0 https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/143980 Mon, 16 Sep 2024 00:00:00 +0300 Matkailututkimuksen matka menneestä tulevaisuuteen https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/147708 <p>Suomalainen matkailututkimus on kehittynyt merkittävästi viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, ja se on sopeutunut vastaamaan sekä yhteiskunnallisiin muutoksiin että globaalien haasteiden asettamiin vaatimuksiin. Tutkimuksen juuret ulottuvat 1990-luvulle, jolloin monitieteinen ja monialainen lähestymistapa vakiintui osaksi alaa. Nykyisin keskiössä ovat kestävyyden ja vastuullisuuden teemat, jotka ovat laajentuneet luonnonsuojelusta kulttuurin ja paikallisyhteisöjen tarkasteluun. Tulevaisuuden haasteet edellyttävät uusia tutkimusmenetelmiä ja syvempää monitieteistä yhteistyötä, jotta matkailututkimus voi edelleen edistää kestävää kehitystä ja toimia innovaatioiden lähteenä.</p> Johanna Heinonen, Juho Pesonen Copyright (c) 2024 Johanna Heinonen https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0 https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/147708 Mon, 16 Sep 2024 00:00:00 +0300