Murtumia talousostastolla: Lihavienti talousjournalismin aiheena - Saarenmaa, Laura; Valtonen, Pasi (Media & viestintä, 2024)
Laskeva kotimainen kysyntä on lisännyt lihateollisuuden intoa panostaa Aasian maihin suuntautuvaan vientikauppaan. Lihaviennin taloudellisesta kannattavuudesta ja eettisestä kestävyydestä on kuitenkin esitetty julkisuudessa epäilyksiä. Tässä kirjoituksessa käymme läpi argumentteja, joilla kotimaisen lihan kaukomaille suuntautuvaa vientikauppaa alan eri toimijoiden taholta perustellaan. Analyysin kohteena on aiheeseen syventyvä, Helsingin Sanomissa huhtikuussa 2022 julkaistu haastatteluartikkeli. Analyysimme osoittaa, että artikkeli koostuu useista keskenään ristiriitaisista ja sisällöllisesti epäselvistä lausumista. Analyysimme perusteella lihan vientiä perustelevat argumentit eivät ole erityisen vakuuttavia, eivätkä artikkelissa haastatellut toimijat onnistu vastaamaan tyhjentävästi kysymykseen viennin taloudellisesta kannattavuudesta. Sen sijaan esiin nousee useita jatkokysymyksen paikkoja ja uusia epäilyksiä lihaviennin tosiasiallisesta mielekkyydestä liiketoimintana.