Kyberturvallisuus valtiollisena toimintaympäristönä ja siihen kohdistuvat uhkat - Jansson, Saara; Sihvonen, Tanja (Media & viestintä, 2018)
Toimivat tietoliikenne- ja viestintäjärjestelmät ovat digitaalisessa maailmassa tärkeä osa yhteiskunnan perusinfrastruktuuria, mutta ne eivät ole riippumattomia poliittisista ideologioista, kansallisvaltioiden päämääristä tai kaupallisista intresseistä. Tässä teoreettisessa artikkelissa tätä infrastruktuuria tarkastellaan käsitteellistäen se kybertoimintaympäristöksi. Koska kybertoimintaympäristön olemassaolo määrittyy erilaisten uhkien kautta, kohdistuu kiinnostuksemme ennen muuta kyberturvallisuuteen. Tämän artikkelin tavoite on yhtäältä analysoida kyberturvallisuuden käsitettä ja toisaalta luoda ymmärrystä siitä, miten valtiolliset strategiatekstit ja uutistekstit osaltaan rakentavat kyberturvallisuutta toimintaympäristönä. Tutkimuksessa osoitetaan, että kyberturvallisuus on tietoverkkojen ydintoimintoihin kytkeytyvä mutta ristiriitainen ilmiö. Kyberhyökkäyksiin liittyvä uutisointi keskittyy sekä uhkien hallitsemattomuuteen että vahvoihin toimijoihin, jotka taistelevat niitä vastaan. Kyberturvallisuusstrategiat taas ovat keino hälventää ristiriitaista käsitystä valtioista kansalaisten valvojina ja vakuuttaa heidät siitä, että valtion toimet kybermaailmassa ovat heidän parhaakseen.