Tietoa julkaisusta
Muinaistutkija on vuonna 1982 perustetun Suomen arkeologisen seuran (SARKS) jäsenlehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.
Muinaistutkija julkaisee kotimaisilla kielillä arkeologista tutkimustietoa ja muita arkeologiaan liittyviä tekstejä. Lehdessä ilmestyy sekä vertaisarvioituja että vertaisarvioimattomia artikkeleita ja erilaisia arvioita, projektikuvauksia, kommentteja ja lektioita. Lehteen voi tarjoja tekstejä julkaistavaksi ympärivuoden.
Muinaistutkijan digitaalinen tilaus sisältyy SARKSin jäsenyyteen. Puolen vuoden embargon jälkeen lehdet ovat avoimesti luettavissa.
Seuraan voi liittyä varsinaisena jäsenenä (arkeologit), opiskelijajäsenenä (arkeologian opiskelijat, ilmainen) tai kannatusjäsenenä. Seuran jäsenyyttä voi anoa puheenjohtajalta kirjallisella hakemuksella. Lisätietoa jäsenyydestä löytyy seuran jäsensivuilta: http://www.sarks.fi/seura.html.
Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit läpikäyvät vähintään kahden toimituksesta riippumattoman asiantuntijan suorittaman ennakkoarvioinnin. Muinaistutkija on sitoutunut Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnuksen ehtoihin ja vertaisarvioidut artikkelit merkitään kyseisellä tunnuksella. Lehden toimitus on sitoutunut avoimeen ja puolueettomaan julkaisemiseen.
Muinaistutkijan julkaisut pysyvät Kopioston kopiointiluvan alaisuudessa. Käyttöehdot ovat seuraavat:
Tätä aineistoa saa kopioida, tulostaa ja jakaa opetus- ja muuhun työkäyttöön Kopioston kopiointiluvalla sen ehtojen mukaisesti. Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta: www.kopiosto.fi.
Tekijänoikeuslaki sallii julkistetun teoksen kopioimisen yksityiseen käyttöön, lyhyiden lainausten tekemisen sekä muun kuin videoiden ja näytelmäteosten esittämisen opetuksessa.
Muunlaiseen sisällön käyttöön, muokkaamiseen ja jakamiseen liittyen ota yhteyttä sivuston oikeudenhaltijaan.
Kirjoituskutsu Muinaistutkijan teemanumeroon: ”Resurssista kumppaniksi – eläinten moninaiset merkitykset arkeologiassa”
Viime vuosien aikana eri tieteenaloilla kiinnostus eläimiä kohtaan on lisääntynyt siinä määrin, että ilmiötä on tieteen kentällä kutsuttu eläinkäänteeksi. Moninaiset näkökulmat eläinten tutkimukseen ovat löytäneet tiensä myös arkeologiaan, joka näkyy sosiaalisen eläinosteologian ja monilajisen arkeologian nousuna perinteisempien resurssi-, elinkeino- ja symbolinäkökulmien rinnalle. Eläimiä tarkastellaan yhä enenevissä määrin kumppaneina, aktiivisina toimijoina ja persoonina. Suomalaisessa arkeologiassa eläinten tutkimus on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, joka näkyy erilaisten projektien, opinnäytetöiden ja väitöstutkimusten lisääntymisenä.
Muinaistutkijan vierastoimittajat Emilia Jääskeläinen ja Marjo Juola kutsuvat teidät, elämiä tutkivat arkeologit, kirjoittamaan Muinaistutkijan seuraavaan teemanumeroon ” Resurssista kumppaniksi – eläinten moninaiset merkitykset arkeologiassa”. Kaikki eläimiä koskeva arkeologinen tutkimus on tervetullutta aikakauteen, teoreettiseen viitekehykseen ja metodologiaan katsomatta, sillä teemanumeron on tarkoitus tuoda esille erilaisia tapoja tutkia eläimiä arkeologiassa. Teemanumeroon saa tarjota myös muita eläimiin ja arkeologiaan liittyviä kirjoituksia (kts. Muinaistutkijan kirjoitusohjeet).
Jos olet kiinnostunut julkaisemaan tutkimusartikkelisi teemanumerossa, lähetä noin 150–200 sanan abstrakti vierastoimittajille osoitteisiin etunimi.sukunimi@oulu.fi viimeistään 15.10.2025, jotta voimme varautua julkaisun sisältöön etukäteen. Artikkelikäsikirjoitusten viimeinen jättöpäivä on 31.12.2025, jonka jälkeen artikkelit käyvät läpi vertaisarvioinnin. Teemanumero julkaistaan kesällä 2026.
Vertaisarviointiohjeet
Muinaistutkijassa käytetetään sokko-arviointia. Olemme luopuneet kaksois-sokkokäytännöstä eli tekstejä ei anonymosoida. Niin halutessaan vertaisarvioija voi paljastaa kirjoittajalle kuka on. Vertaisarviointien sävyn tulee olla asiallinen ja niiden tarkoitus on taata tieteellisen artikkelin laatu sekä auttaa kirjoittajia.
Toimitus dokumentoi arvion Tieteellisten seurain valtuuskunnan vaatimusten mukaisesti.
Kiinnitä arviossasi huomiota seuraaviin kysymyksiin:
- Suositteletko käsikirjoituksen julkaisemista Muinaistutkijassa? (Kyllä, kyllä pienin muutoksin, kyllä huomattavin muutoksin, ei)
- Mikä on yleinen näkemyksesi käsikirjoituksesta: Mitkä ovat sen vahvuudet ja mahdolliset puutteet?
- Tekstin tarkoitus ja keskeiset käsitteet: onko nämä esitelty, kaipaako joku asia lisää taustoitusta tai teoriaa?
- Kuvat ja taulukot: ovatko mahdolliset kuvat ja taulukot informatiivisia ja ymmärrettäviä? Koetko että käsikirjoitus kaipaisi enemmän kuvia tuekseen?
- Tekstin rakenne ja yleinen kieliasu: onko huomautettavaa?
Voit halutessasi jättää lisäksi erillisen yhteenvetokommentin kirjoittajalle tai luottamuksellisen kommentin toimitukselle.