Dialogisuuden havainnointia keskustelunanalyysin avulla
Avainsanat:
dialogisuus, keskustelunanalyysi, kierrättäminen, neuvotteleminen, vuorottelujäsennysAbstrakti
Tarkastelen tässä artikkelissa keskustelunanalyysin tarjoamia keinoja tutkia dialogisuuden toteutumista aidossa vuorovaikutuksessa. Käyn keskustelua dialogisuuden tutkimuksen suuntausten ja etenkin Aarnion (2009; 2010; ks. myös Aarnio & Enqvist, 2016) määrittelemän dialogisuuden kanssa. Sen keskiössä ovat keskustelun symmetrisyys, tasavertaisuus sekä yhteisen ymmärryksen ja tietopohjan rakentaminen ja rakentuminen. Nostan esiin muutamia keskustelunanalyysin avulla löydettyjä vuorovaikutuksen jäsennyksen muotoja ja käsitteitä sekä tarkastelen, miten ne toimivat työkaluina dialogisuuden havainnoinnissa.
Aineistona käytän yhtä venäläisen televisiokeskustelun katkelmaa. Sen tavoitteena ei ole todennäköisesti ollut dialoginen vuorovaikutus, mutta se näyttää, miten Aarnion määrittelemää dialogisuutta voi löytää myös televisiokeskustelusta. Aineisto toimii myös esimerkkinä siitä, miten voi tutkia keskustelunanalyyttisesti sellaisia keskusteluja, joiden tavoitteena on ollut dialogisuus.
Artikkeli on suunnattu ennen kaikkea (Aarnion) dialogisuutta hyödyntäville lukijoille, joille keskustelunanalyysi ei välttämättä ole tuttua. Osoitan, että keskustelunanalyysin välineistöllä ja kielikäsityksellä pääsee tarkastelemaan dialogisuuden toteutumista. Tarkka litterointi, vuorojen väliset tauot, toisen korjaus ja keskustelukumppanin sanojen kierrättäminen osoittavat tarkasti, miten keskustelukumppanit rakentavat yhteistä toimintaa ja ymmärrystä.