KAKSIVUOTIAIDEN KONSONANTTIYHTYMÄT - Savinainen-Makkonen, Tuula (Puhe ja kieli, 2013)
Tutkimuksessa tarkasteltiin 12 kaksivuotiaan suomea omaksuvan lapsen sanansisäisten kahden konsonantin yhtymien hallintaa. Viiden yksikielisen pojan ja seitsemän tytön puhetta analysoitiin puolen tunnin ääni- ja videoaineistosta. Ensimmäisessä analyysissä kartoitettiin konsonanttiyhtymien inventaaria ja toisessa analyysissä seurattiin konsonanttiyhtymien toteutumista aikuiskieleen verraten. Tulokset osoittavat, että lapset tavoittelivat kahden vuoden iässä jo huomattavaa määrää konsonanttiyhtymiä ja tuottivat keskimäärin 6.6 sanansisäistä konsonanttiyhtymää. Klusiiliin päättyvät, samapaikkaisella nasaalilla alkavat yhtymät /mp/, /ηk/ ja /nt/ olivat tavoitelluimpien konsonanttiyhtymien joukossa ja vastasivat parhaiten aikuiskielen muotoa. Muissa yhtymissä ilmeni fonologisia prosesseja, joiden avulla lapset yksinkertaistivat tai välttivät konsonanttiyhtymät. Avainsanat: Konsonanttiyhtymät, suomi, kielen omaksuminen Keywords: Heterosyllabic clusters, Finnish, language acquisition