VALINNAISESTI JA PAKOLLISESTI KAUSATIIVISET TUNNEKAUSATIIVIT JA NIIDEN ARGUMENTTIRAKENNE - Pörn, Michaela (Puhe ja kieli, 2013)
Artikkelini käsittelee suomen tunnekausatiiviverbejä ja niiden argumenttirakennetta. Osoitan, että tunnekausatiiviverbit on perusteltua jakaa kahteen ryhmään: valinnaisesti kausatiivisiin (valkkaus-verbeihinJ ja pakollisesti kausatiivisiin (pakkaus-verbeihinJ. Käsittelen valkkaus-verbien ja pakkausverbien leksikaalisia ominaisuuksia sekä sitä, kuinka verbiluokkien leksikaaliset erot heijastuvat niihin liittyvän kun-Iauseadjunktin tulkintaan. Esitän myös verbien argumenttirakenteesta teoreettisen kuvauksen, joka perustuu konseptuaaliseen semantiikkaan. Pakkaus-verbien yhteydessä kun-lause voidaan aina tulkita aiheuttajaargumentiksi, koska pakkaus-verbien CAUSE-funktio on pakollinen. Valkkausverbien yhteydessä sitä vastoin kun-lausetta ei välttämättä voida tulkita aiheuttaja-argumentiksi, koska valkkaus-verbien CAUSE-funktio voi valinnaisuudesta johtuen olla kokonaan poissa. Avainsanat: Konseptuaalinen semantiikka, verbin argumenttirakenne, tunnekausatiivit, adjunktit This paper discusses Finnish emotional causative verbs (Finnish tunnekausatiiviverbz) and their argument structure. The analysis ofthe verbs is based on conceptual semantics. In this paper it is shown that the emotional causative verbs can be divided into two groups: optionally causative and obligatorily causative. The lexical features ofthe optionally and the obligatorily causative emotional causative verbs are dealt with, and it is also investigated how the lexical differences ofthese groups ofverbs reflect the interpretation ofthe kun (' when') clause adjunct that is linked to the argument structure ofthe verb. Regarding obligatorily causative emotional causative verbs, the kun clause can always be interpreted as a causer-argument because the CAUSE-function ofthe obligatorily causative emotional causative verbs is obligatory. Regarding optionally causative emotional causative verbs, on the other hand the kun clause cannot necessarily be interpreted as a causer-argument due to the fact that the CAUSE-function is optional, which means that the CAUSE-function can be totally absent. Keywords: Conceptual semantics, argument structure ofthe verb, emotional causative verbs, adjuncts