Lokala listor i finländska kommunalval - Fagerholm, Andreas (Politiikka, 2022)
Denna studie riktar intresset mot lokala listor (valmansföreningar och gemensamma listor) i finländska kommunalval. Syftet är företa en översiktlig granskning av dessa listor, med särskilt fokus på tidsperioden 1984–2017. Studien har inalles tre huvuduppgifter; att erbjuda en kartläggning av de lokala listornas förekomst och framgång, att presentera en tentativ taxonomi över deras ideologiska särdrag och att empiriskt pröva en rad faktorer som kan bidra till att förklara variationer i deras förekomst och framgång. Studiens resultat indikerar att de lokala listorna är ett etablerat inslag i finländsk lokalpolitik, men att det inte är fråga om någon ideologiskt enhetlig grupp. Vidare antyds att lokala listor bäst kan förklaras med hänvisning till kulturella faktorer (tradition).