Aineistot avoimiksi yhteiskuntatieteissä – mutta mistä käyttäjät? - Late, Elina (Signum, 2023)
Yhteiskuntatieteellisillä aloilla on pitkät perinteet aineistojen uudelleen käytölle tutkimuksessa. Esimerkiksi Maailmanpankin ja oecd:n tarjoamia tilastoaineistoja on hyödynnetty vuosikymmeniä tutkimuksessa. Tutkimuksen digitalisoituminen ja vaatimus tieteen avoimuudesta ovat mahdollistaneet aineistojen jakamisen organisaatioiden ohella myös yksittäisille tutkijoille. Tänä päivänä tutkijoiden tallentamien aineistojen voisi olettaa muodostavan valtaosan tutkimusdatojen säilyttämiseen ja jakamiseen erikoistuneiden arkistojen sisällöstä