Osallisuuden kokemuksen vahvistuminen ESR-hankkeissa: tulokset, mekanismit ja kontekstit
Avainsanat:
osallisuus, realistinen arviointi, vaikuttavuus, ESR-hankkeetAbstrakti
Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa ymmärrystä haavoittuvassa asemassa olevien osallisuutta edistävien interventioiden vaikuttavuuden ehdoista ja mahdollisuuksista tarkastelemalla viiden ESR-hankkeen tuloksia ja vaikutusmekanismeja. Tutkimuskysymykset ovat, ovatko hankkeet onnistuneet vahvistamaan osallistujiensa osallisuuden kokemusta, ja millaisia ovat tulokset, vaikutusmekanismit ja niiden toiminnan edellyttämät kontekstit. Lisäksi tarkastellaan, miten osallisuuden kokemuksen muutokset voivat heijastua koettuun hyvinvointiin. Tutkimuksessa käytetään määrällisiä ja laadullisia menetelmiä: Hankeosallistujien kaksivaiheisella seurantakyselyllä (n=78) selvitetään osallisuuden kokemuksen muutoksia sekä vertaillaan tuloksia vastaajaryhmittäin. Teemahaastatteluilla (n=26) kerätään hankeosallistujien pieniä onnistumistarinoita, jotka täydentävät kyselyn havaintoja kuvaamalla vaikutusmekanismeja, kontekstitekijöitä sekä tulosten merkitystä osallistujille.
Seurantakyselyaineistossa ei havaittu tilastollisesti merkitsevää osallisuuden kokemuksen vahvistumista tarkasteltaessa kaikkia vastaajia, mitä tulee pitää epäonnistumisena. Yli puolella kyselyn vastaajista osallisuuden kokemus kuitenkin vahvistui, ja kolmasosalla heikentyi. Tulokset olivat sitä positiivisempia, mitä heikompaa osallisuutta koettiin aluksi. Haastatteluissa osallisuuden kokemuksen vahvistuminen merkitsi merkityksellisyyden, pystyvyyden ja yhteenkuuluvuuden lisääntymistä. Vaikutusmekanismeja olivat osallistumiskokemukset, jotka auttoivat osallistujia näkemään itsensä aktiivisina toimijoina ja antoivat perusteen ajatella positiivisemmin itsestä, esimerkiksi kokemukset muiden auttamisesta ja hyväksyvästä vuorovaikutuksesta. Kontekstitekijöistä osallistujien henkilökohtainen tausta oli keskeinen vaikuttavuuden ehto. Haastatteluissa osallisuuden kokemuksen vahvistuminen oli ratkaisu joihinkin ongelmiin, kuten sosiaalisiin pelkoihin tai arvottomuuden tunteisiin.
Jotta haavoittuvassa asemassa olevien osallisuutta edistävät interventiot olisivat vaikuttavia, ne tulisi pystyä kohdistamaan heikkoa osallisuutta kokeviin ja osallistujat tulisi nähdä toimijoina myös omaa toipumista laajemmassa kontekstissa.

Julkaistu
Viittaaminen
Rahoittajat
-
European Social Fund Plus
Apurahojen tunnistenumerot S30030