Perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen henkilöstön työolot ja työuupumus neljässä kunnassa – Onko palvelutuotantotavalla väliä?

Kirjoittajat

  • Anne M. Koponen
  • Ritva Laamanen
  • Nina Simonsen-Rehn
  • Sakari Suominen

Abstrakti

Tässä kyselytutkimuksessa verrattiin perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen henkilöstön psykososiaalisen työympäristön ja työuupumuksen muutoksia vuosina 2000 ja 2002 (N = 582/527) neljässä kunnassa, joista yhdessä perusterveyden- ja vanhustenhuollon palvelut tuotti kolmannen sektorin vapaaehtoisjärjestö ja muut sosiaalipalvelut kunta (Eteläkunta), kun taas kolmessa muussa kunnassa palvelut tuotettiin kunnallisesti (Itä-, Lounais- ja Länsikunta). Lisäksi tutkittiin työuupumukseen yhteydessä olevia tekijöitä. Eteläkunnassa oli ollut eniten muutoksia, mutta työn vaatimusten ja voimavarojen kehitys oli paras. Silti työuupumus oli lisääntynyt. Työuupumuksen keskiarvo oli kuitenkin alhaisin vuonna 2002. Johtajat olivat uupuneempia kuin muu henkilöstö. Palvelutuotantomallia paremmin työuupumusta selittivät työn vaatimukset, työn hallinta, työilmapiiri sekä henkilökunnan määrä ja riittävyys.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2007-09-01

Viittaaminen

Koponen, A. M., Laamanen, R., Simonsen-Rehn, N., & Suominen, S. (2007). Perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen henkilöstön työolot ja työuupumus neljässä kunnassa – Onko palvelutuotantotavalla väliä?. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 44(3). Noudettu osoitteesta https://journal.fi/sla/article/view/569