Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoteknologian hyödyntämisstrategian pitkän aikavälin toimeenpano - Hämäläinen, Päivi; Hyppönen, Hannele (Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 2006)
Tutkimuksessa kokeiltiin menetelmää toimintapolitiikan (vuonna 1995 julkaistun sosiaali- ja terveydenhuollon tietoteknologian hyödyntämisstrategian) toimeenpanoprosessien ja implementoinnin pitkän aikavälin arvioimiseksi. Aineistona käytettiin hallinnollisia asiakirjoja, hankesuunnitelmia ja arviointiraportteja toimeenpanosta. Tulosten mukaan strategian ajatukset näkyvät toimintapoliittisissa prosesseissa ja toimeenpanossa, mutta ovat 10 vuodessa muotoutuneet. Teknologiakeskeisyys on korostunut, asiakaskeskeisyys, asiakkaiden aktiivisuuden ja terveyden edistäminen heikentynyt. Saumattomat palvelumallit ovat näkyneet tavoitteissa realisoitumatta käytännön toiminnaksi. Hallintorakenteiden muutos, henkilöstön koulutus tai tietovarantojen kehittäminen eivät ole näkyneet käytännössä. Kehityskulku on noudatellut toimintapolitiikan toimeenpanon teoreettisia ja ylhäältä-alas-toimeenpanon mallia. Haasteena on dialogisemman kehittämisotteen ja strategisen ohjauksen vahvistaminen moninaisten tavoitteiden ja toiminnan yhteensovittamiseksi. Pitkäjänteiseen, monitieteiseen, koko toimintapolitiikkaketjun arviointiin tulisi jatkossa panostaa.