Integraatio sote-palveluissa: sote-ammattilaisten kokemuksia ja näkemyksiä iäkkään tekonivelleikkauspotilaan hoitopolusta - Hujala, Anneli; Taskinen, Helena; Alasaari, Sarianna; Haatainen, Kaisa; Lönnroos, Eija (Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 2024)
Artikkelissa tarkastellaan sosiaali- ja terveydenhuollon integraation käytännön toteuttamista hoitopolkujen näkökulmasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) ammattilaisten kokemuksia ja näkemyksiä hoidon ja palvelujen yhteensovittamisesta. Tutkimustehtävänä oli kuvata tekonivelleikkauspotilaan hoitopolku ja tunnistaa eri toimijoiden välisen monialaisen yhteistyön kehittämiskohtia. Aineisto tuotettiin haastattelemalla 14 soteammattilaista (edustettuina lääkärit, sairaanhoitajat, fysioterapeutit, sosiaalityöntekijät) hoitopolun eri toimijatahoilta. Analyysissa hyödynnettiin temaattista analyysia. Käytännön esimerkkinä tutkimuksessa on iäkkään tekonivelleikkauspotilaan hoitopolku. Iäkkään potilaan monisairastavuus ja muistiongelmat kohdistavat hoidon sujuvuudelle ja jatkuvuudelle erityishaasteita, jotka on huomioitava erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistyössä. Käytämme hoitopolun käsitettä metaforana kuvaamaan potilaan kulkua kotoa kotiin eri hoitotahojen kautta. Tutkimuksen tulosten mukaan erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja kotihoidon eri tahot toimivat varsin erillisinä. Iäkkään tekonivelleikkauspotilaan hoitopolun kehittämiskohtina tunnistettiin muun muassa puutteellinen ennakkoarviointi, vaillinaiset lähetteet, tiedon katveet ja kotiuttamiseen liittyvät ongelmat. Vastuutahon puuttuminen jättää esimerkiksi leikkauskelpoisuuden varmistamisen paljolti potilaiden itsensä vastuulle, mikä johtaa leikkausten viime hetken peruuntumisiin ja siten sote-resurssien hukkakäyttöön. Monialaisessa alueellisessa yhteistyössä laaditut hoitopolut ovat käytännönläheisiä ja konkretisoivat eri toimijoiden yhteistyön lisäarvon. Tulokset ovat sovellettavissa sote-integraation toimeenpanoon hoitopolkuja laajemminkin, kun hyvinvointialueilla tavoitellaan ja kehitetään yhteistyön ohjaamaa, yhteensovittavaa toimintatapaa.