Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden päihteiden käyttö vuonna 2021: KOTT–tutkimuksen tuloksia - Raitasalo, Kirsimarja; Karjalainen, Karoliina; Ollila, Hanna; Palomäki, Jussi (Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 2024)
Korkeakouluopiskelijoiden päihteiden käytöstä on Suomessa vain vähän tutkimustietoa, vaikka koulutusasteiden välisiä eroja terveyskäyttäytymisessä on tutkittu paljon toisen asteen opiskelijoilla. Lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten terveyskäyttäytymisessä, mukaan lukien päihteiden käytössä on todettu merkittäviä eroja. Myös aikuisväestöä tutkittaessa on pitkään kiinnitetty huomioita terveyden ja terveyskäyttäytymisen sosioekonomisiin eroihin. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien nuorten aikuisten alkoholin ongelmakäyttöä, sekä tupakan, nuuskan ja kannabiksen käyttöä. Olemme kiinnostuneita siitä, voidaanko sosioekonomiseen asemaan viittaavia eroja päihteiden ja tupakkatuotteiden käytössä havaita ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevien nuorten aikuisten välillä. Lisäksi olemme kiinnostuneita korkeakouluopiskelijoiden päihteiden käytön yhteydestä opiskelijoiden oppimisvaikeuksiin. Sähköinen tiedonkeruu toteutettiin vuonna 2021, kohderyhmänä olivat 18–34-vuotiaat suomalaiset yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat (N=6258). Aineisto analysoitiin logistisella ja multinomiaalisella regressioanalyysilla. Tutkimuksemme osoitti, että alkoholiin liikakäyttö ja tupakan ja nuuskan viikoittainen käyttö on yleisempää ammattikorkeakouluissa kuin yliopistoissa opiskelevilla. Sen sijaan kannabiksen käyttö on yleisempää yliopistoissa opiskelevilla. Kun analyyseissa otettiin huomioon vastaajien ikä, sukupuoli, muiden päihteiden käyttö, toimeentulon ja oppimisen vaikeudet, tupakkatuotteiden ja kannabiksen käyttöön liittyvät erot oppilaitostyyppien välillä pysyivät samanlaisina, mutta alkoholin liikakäytön osalta erojen tilastollinen merkitsevyys hävisi. Päihdeongelmilla ja -häiriöillä voi olla kauaskantoisia haittavaikutuksia opiskelijan elämään. Ehkäisevä päihdetyö, alkavien häiriöiden ensioireiden tunnistaminen sekä oireilun hoitaminen ja asianmukaiseen jatkohoitoon ohjaus ovat opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvia palveluja, joiden saatavuuden ja laadun varmistaminen on tärkeää turvata myös tulevaisuudessa.