Venäjän terveyspolitiikka muutoksessa. Yksilön asema ja tehtävät terveyden edistämisessä vuosien 1988, 1993, 1997, 2000 ja 2003 terveyspoliittisissa asiakirjoissa - Aarva, Pauliina; Shek, Olga; Rytkönen, Marja (Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 2006)
Tutkimuksen kohteena olivat kielenkäyttötavat viidessä Venäjän terveyspoliittisessa asiakirjassa. Viranomaisretoriikassa tapahtuneita muutoksia siirtymävaiheessa suunnittelutaloudesta markkinataloudeksi tutkittiin käyttäen metodologisena viitekehyksenä semioottista kulttuurin käsitettä ja metodina laadullista sisällönanalyysiä. Tutkimustulokset osoittavat, että 1990-luvulla viranomaispuheeseen ilmaantuivat kärjistyneisiin terveysongelmiin sekä kansainvälisiin kokemuksiin vetoavat argumentit. Siirtyminen markkinatalouteen heijastui terveyden edistämistä koskevassa puheessa talousdiskurssina. Tehokkuutta ja kilpailukykyä korostavat ydinarvot näyttävät 2000-luvulla kuuluvan myös viralliseen terveyspoliittiseen retoriikkaan. Siinä näkemys nyky-yksilöstä vaikuttaa ristiriitaiselta. Yhtäältä yksilöiden odotetaan olevan aktiivisia toimijoita, mutta samalla väestö nähdään edelleen lähinnä valtiollisen toiminnan kohteena. Lännestä lainatut termit kilpailevat parhaillaan perinteisten neuvostotermien kanssa terveyden edistämisen sanastossa.