Vaaraa vai ei? Matkapuhelinsäteilyn terveysriskit julkisen määrittelykamppailun aiheena - Rönkä, Anu-Liisa (Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 2010)
Monissa maissa käydään vilkasta keskustelua matkapuhelinsäteilyn mahdollisista terveyshaitoista. Tässä artikkelissa analysoidaan matkapuhelinsäteilykeskustelua suomalaisen sanomalehtiaineiston avulla. Aineisto koostuu Aamulehden, Helsingin Sanomien ja Iltalehden vuosina 2000–2007 julkaisemista kirjoituksista. Analyysimenetelmänä käytetään sekä määrällistä että laadullista analyysiä. Aineistoa tarkastellaan yhteiskunnallisen ongelman rakentumiseen liittyvän määrittelykamppailun näkökulmasta. Tulokset osoittavat, että matkapuhelinsäteilyn mahdollisista haitallisista terveysvaikutuksista käydään suomalaisjulkisuudessa vaimeaa määrittelykamppailua, joka on heikosti näkyvissä ja tunnistettavissa. Määrittelyprosessin kannalta keskeisiä toimijoita ovat ongelman suomalaiset asianajajat, tietoliikenneteollisuuden edustajat ja tutkijat. Epävarmuuden ja objektiivisuuden retoriikan sävyttämä uutiskerronta on omiaan vaimentamaan määrittelykamppailua. Määrittelyprosessin etenemistä estää myös se, ettei ongelmalla ole suomalaisia asianajajia, joilla olisi auktoriteettiasemansa nojalla pääsy julkisuuteen ja oikeus ongelman julkiseen määrittelyyn.