Vähentääkö rauta tai alumiinisulfaatti liukoisen fosforin huuhtoumista korkean fosforitilan mailta? Testaus pintavaluntasimulaattorin (SIMU) avulla

Kirjoittajat

  • Kirsi Järvenranta
  • Mari Räty
  • Perttu Virkajärvi MTT, Kotieläintuotannon tutkimus, Halolantie 31A, 71750 Maaninka

Avainsanat:

nurmi, fosfori, huuhtoutuminen

Abstrakti

Tässä työssä tutkittiin rauta- ja alumiinisulfaatin vaikutusta P kuormituksen vähentämisessä korkean P-tilan nurmilta käsittelemättömään kontrolliin verrattuna. Tutkimuksessa käytettiin pintavaluntasimulaattoria. Koe suoritettiin MTT Maanigalla vuosina 2010-2011. Kojäseniä oli kolme ja kerranteita neljä: 1) kontrolli, 2) ALG (Al2(SO4)3) ja 3) Ferix-3 (Fe2(SO4)3 * nH2O. Käsittelyannos oli 500 kg/ha kemikaalia ja liuos annosteltiin kastelukannulla koeruuduille. Viiden senttimetrin paksuiset nurmilaatat nostettiin syksyllä 2010 ja laattojen läheisyydestä otettiin maa ja kasvustonäytteet, joista analysoitiin ravinnepitoisuudet. Sulatuskokeessa nurmilaatat nostettiin SIMU laitteiden päälle ja niiden pintaan lisättiin lumi. Lumi sulatettiin infrapunalämmittimillä 7 päivän aikana. Sulamisvedet kerättiin ja niistä analysoitiin kokonais ja liuennut fosfori sekä kokonais-, ammonium ja nitraattityppi. Sulatusprosessi toistettiin kevään aikana kolme kertaa kullekin laatalle.
Koealueen maaperän vesi ja helppoliukoisen fosforin pitoisuus oli korkea. Käsittelyt eivät vaikuttaneet maaperän P-pitoisuuteen. Käsittelyt eivät myöskään vahingoittaneet kasvustoa, vaikka liuoksen pH oli alhainen, eivätkä vaikuttaneet nurmen P-pitoisuuksiin kumpanakaan vuonna. Sen sijaan sekä ALG että Ferix-3 vähensivät kontrolliin verrattuna selvästi sekä kokonais että liukoisen fosforin huuhtoutumista ensimmäisen vuoden aikana kaikilla sulatusjaksoilla, mutta eivät enää seuraavana vuonna. Ensimmäisen vuoden kaikissa sulatusjaksoissa valumaveden rikkipitoisuus oli ALG ja Ferix-3 käsittelyissä korkeampi kuin kontrollissa ja vaikutus on suurin ensimmäisellä jaksolla Toisena vuonna valumaveden rikkipitoisuudessa ei ollut eroja käsittelyiden välillä. Valumaveden rauta ja alumiinipitoisuudet olivat alhaiset molempina vuosina. Kemikaalikäsittelyt alensivat valumaveden pH:ta ensimmäisenä vuonna 0.1 yksikköä. Toisena vuonna käsittelyillä ei ollut eroja. Kemikaalit toimivat ensimmäisenä vuonna tehokkaasti: reduktio-% kontrolliin verrattuna ALG-ruuduilla 56-70 % ja Ferix-3 ruuduilla 29-56 %, mutta vaikutus oli lyhytaikainen. Toisaalta myös käytetty annos oli pieni. Veden puhdistamiseen käytettävät alumiini- ja rautapohjaiset kemikaalit näyttävät olevan potentiaalinen keino liukoisen fosforin huuhtouman vähentämisessä lyhytaikaisesti rajoitetuilla alueilla.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2014-01-31