Rapsi korvaa rypsin jo lähivuosikymmeninä ilmastonmuutoksen edetessä

Kirjoittajat

  • Pirjo Peltonen-Sainio
  • Kaija Hakala
  • Lauri Jauhiainen
  • Kimmo Ruosteenoja MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Kasvintuotannon tutkimus ja Palveluyksikkö, 31600 Jokioinen) sekä Ilmatieteenlaitos, PL 503, 00101 Helsinki

Abstrakti

Rypsi on Suomessa edelleen tärkein öljykasvilaji. Rypsin rinnalla myös rapsin viljelyalojen kasvattamiselle on ollut suurta kiinnostusta. Viime vuosina rapsin viljelyalat ovatkin kasvaneet merkittävästi. Kun vielä 1990-luvulla rapsin osuus öljykasvialasta oli vain noin yhden prosentin luokkaa, nousi ala kasvukaudella 2007 ensimmäisen kerran yli 10 prosentin ollen historialliset 12 %. Rapsin merkitys suhteessa rypsiin saattaa edelleen kasvaa ratkaisevasti ilmaston lämmetessä. Ilmastonmuutos ja kasvukauden piteneminen antavat myös lisäpontta satoisuuden parantamiselle kasvinjalostuksen keinoin.
Laskimme MTT:n pitkäaikaisten, virallisten lajikekoeaineistojen (1976-2006) ja Ilmatieteen laitoksella tuotettujen erityisaineistojen (1971-2000) perusteella todennäköisyyksiä, joiden avulla arvioimme rypsin ja rapsin alueellisia tuotantoriskejä. Tarkastelu käynnistyi nykytilanteen kartoituksella ja jatkui keskittyen vain uusimpiin rypsi- ja rapsilajikkeisiin. Tämän jälkeen otimme tarkastelukohteeksi tulevaisuuden, tavoitteena arvioida niin ilmaston lämpenemisen kuin öljykasvien lajikekehityksen mahdollisia vaikutuksia rypsin ja rapsin tuotantovarmuuksiin ja edelleen sadon arvoihin (käyttäen nykyisiä hinnoitteluperusteita vertailun mahdollistamiseksi).
Rypsin ja rapsin tulevaisuuden tuotantovarmuusarviot tehtiin ristiintaulukoimalla kasvinjalostuksen ja ilmastonmuutoksen skenaariot. Käytimme neljää, MTT:n virallisten lajikekoeaineistojen pohjalta tuotettua tulevaisuuden kasvinjalostusskenaariota: 1) jalostus ei onnistu tuottamaan nykyistä parempia rypsi- ja rapsilajikkeita, 2) jalostus tuottaa yhä parempia lajikkeita, mutta saavutukset puolittuvat aikaisempaan nähden, 3) jalostus tuottaa yhä parempia lajikkeita ja samalla nopeudella kuin aiemmin ja 4) jalostuksen aikaansaannokset kaksinkertaistuvat ilmaston muutoksen myötävaikutuksesta. Vastaavasti käytössämme oli neljä ilmastonmuutoksen skenaariota, jotka oli laskettu 19 ilmastonmallin konsensuksena: 1) B1-päästöskenaario ilman, että kasvukausi pidentyisi, 2) B1-skenaario sekä kasvukauden pidentyminen kahdella viikolla, 3) A2-päästöskenaario ilman kasvukauden pidentymistä ja edelleen 4) A2-skenaario pidentyneellä kasvukaudella.
Tuloksemme paljastivat, että rapsin asema on omiaan vahvistumaan rypsin kustannuksella jo aivan lähivuosikymmeninä. Muutos toteutuu nopeasti, vaikka ilmastonmuutos etenisi oletettua hitaammin ja kasvinjalostus tuottaisi tulosta hitaammin kuin tähän asti. Se, että rapsi valtaa tulevina parina vuosikymmenenä merkittävästi tuotantoalaa rypsiltä, lieneekin ensimmäinen odotettavissa oleva, merkittävä ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma sopeutumistoimi peltokasvintuotannossamme.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2008-01-31