Kauran jalostusominaisuuksiin vaikuttavien geenien paikantaminen
Keywords:
kaura, Avena sativa, solukkoviljely, geenikartoitus, geenitAbstract
Kauran lajikejalostuksella pyritään tuottamaan entistä satoisampia ja laadukkaampia
lajikkeita. Bioteknisiä menetelmiä hyödyntämällä mahdollisuudet vastata
rehu- ja elintarviketeollisuuden sekä viljelijöiden toivomuksiin paranevat.
Kauran (Avena sativa L.) molekyyligeneettinen tutkimus on kehittynyt hitaasti
verrattuna maailmanlaajuisesti tärkeämpiin viljalajeihin. Koska Suomi on kansainvälisesti
suuri kaurantuottajamaa, on kilpailukykyisten lajikkeiden tuottaminen
tärkeää. Tässä hankkeessa kehitettiin ja sovellettiin biotekniikan menetelmiä
kotimaisen kauranjalostuksen tueksi.
Tutkittaviksi ominaisuuksiksi valittiin kauran sisältämä terveysvaikutteinen
ravintokuitu β-glukaani, rehun energia-arvon kannalta tärkeä öljypitoisuus ja
viime vuosina Suomeen levinnyt kauran lehtilaikkutauti. Tutkimuksessa koottiin
yli kuusisataa DNA-merkkiä käsittävä geenikartta käyttäen pohjoismaista kauran
risteytysjälkeläistöä, joka oli muokattu solukkoviljelyssä haploidiavaiheen avulla
täysin yhtenäisiksi DH-linjoiksi. Kartan avulla paikannettiin tutkittuihin ominaisuuksiin
vaikuttavia geenejä. Tutkimuksessa löydettiin muun muassa seitsemän
öljypitoisuuteen, kaksi β-glukaaniin ja monta lehtilaikkutautiin vaikuttavaa kromosomialuetta.
Lisäksi kartoitettiin viljelyominaisuuksiin vaikuttavia geenejä.
Ominaisuuteen vaikuttavan geenin lähellä sijaitsevia DNA-merkkejä voidaan
käyttää näiden ominaisuuksien merkkiavusteisessa valintajalostuksessa.
Haploidijalostustekniikat ja DNA-merkkiavusteinen valintajalostus ovat tämän
päivän kauranjalostuksen ulottuvilla. Tulevaisuudessa nopeasti kehittyvät, koko
genomin tutkimuksen eli genomiikan menetelmät tarjoavat lisävälineitä kaurankin
ominaisuuksien periytymisen ymmärtämiseen ja jalostukseen.