Kypsennetty ohra pikkuvasikoiden ruokinnassa

Kirjoittajat

  • Arto Huuskonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Kotieläintuotannon tutkimus, Halolantie 31A, 71750 Maaninka
  • Susanna Jansson Haapajärven ammattiopisto, Erkkiläntie 1, 85800 Haapajärvi

Avainsanat:

vasikat, ruokinta, väkirehut, ohra, höyrykypsennys

Abstrakti

Viljan prosessoinnilla pyritään muun muassa parantamaan rehun sulavuutta. Ohraa voidaan prosessoida
veden ja lämmön avulla siten, että ohran sisältämät tärkkelysjyväset turpoavat ja tärkkelys liisteröityy.
Tässä raportoitavalla kokeella haluttiin selvittää ohran kypsentämisen vaikutus pikkuvasikoiden
kasvuun ja rehun syöntiin juottokauden aikana.
Koe toteutettiin MTT:n Ruukin toimipisteessa. Koevasikat (12 kpl maitorotuisia sonnivasikoita)
kerättiin paikallisilta lypsykarjatiloilta ternivasikoina (eläinten ikä 1–2 viikkoa). Juottokoe alkoi syyskuussa
2005 ja päättyi marraskuussa 2005. Vasikat arvottiin välittömästi MTT:lle tulon jälkeen täysin
satunnaisesti kahteen ruokintaryhmään. Molempiin ruokintaryhmiin tuli tällöin 6 vasikkaa. Eläimet
sijoitettiin kokeen ajaksi yksilökarsinoihin (120 cm * 120 cm), joissa rehujen syönti mitattiin yksilöllisesti
päivittäin. Ensimmäinen koeryhmä sai vapaasti väkirehuseosta, jossa oli kypsentämätöntä litistettyä
ohraa (75 %), rypsipuristetta (20 %) ja kivennäistä (5 %). Toinen koeryhmä sai vapaasti väkirehuseosta,
jossa oli kypsennettyä ohraa (75 %), rypsipuristetta (20 %) ja kivennäistä (5 %). Koeryhmän
2 saamaa ohraa oli kypsennetty litistyksen jälkeen 75 minuutin ajan vesihöyryssä, jonka lämpötila oli
160–180 ºC. Kokeen aikana vasikat juotettiin 3 kertaa päivässä. Juomarehujauhetta (StarttiTalous)
annosteltiin kahteen vesilitraan 250 g/vasikka/juottokerta, jolloin vasikka sai päivässä enimmillään
750 g juomarehujauhetta. Väkirehun ja juomarehun lisäksi vasikoilla oli kokeen ajan vapaasti tarjolla
nurmisäilörehua ja vettä. Vasikat juotettiin kolme kertaa päivässä kuuden viikon ajan eli 8 viikon
ikään saakka. Tällöin aloitettiin juotolta vieroitus, joka tapahtui siten, että 8 viikon iässä jätettiin yksi
juottokerta pois, ja eläimiä juotettiin viikon ajan kaksi kertaa päivässä. Tämän jälkeen päivittäisten
juottokertojen määrä vähennettiin yhteen viikon ajaksi, ja juotto lopetettiin kokonaan ja koe päättyi,
kun vasikat olivat 10 viikon ikäisiä.
Vasikoiden rehujen syönnissä tai ravintoaineiden saannissa ei ollut tilastollisesti merkitseviä
eroja koko kokeen ajalle (vasikoiden ikä 2–10 viikkoa) laskettuna. Kypsennettyä ohraa saaneet vasikat
söivät enemmän väkirehua kuuden ensimmäisen ruokintaviikon aikana verrattuna kypsentämätöntä
ohraa saaneisiin vasikoihin (0,39 vs. 0,20 kg ka/pv, P<0,05). Suuremmasta väkirehun syönnistä johtuen
myös kokonaiskuiva-aineen syönti vaikutti tällöin olevan suurempi kypsennettyä ohraa saaneilla
vasikoilla (1,14 vs. 0,96 kg ka/pv, P<0.1). Ohran kypsentäminen ei vaikuttanut tilastollisesti merkitsevästi
vasikoiden kasvuun koko kokeen ajalta mitattuna (päiväkasvu keskimäärin 618 g/pv). Päiväkasvuissa
oli kuitenkin eroa kokeen alussa. Kypsennettyä ohraa syöneet vasikat kasvoivat nopeammin 2–
8 viikon iässä verrattuna kypsentämätöntä ohraa syöneisiin vasikoihin (621 vs. 471 g/pv, P<0,05). Ryhmien välinen ero elopainon kehityksessä kuitenkin tasoittui kahden viimeisen koeviikon aikana.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2008-01-31