Maatilan riskien tunnistaminen ja jäsentäminen
Nyckelord:
maatilan johtaminen, riskit, riskienhallinta, riskien jäsentäminen, kirjallisuuskatsausAbstract
Maatilan, kuten muunkin yrityksen johtamisessa keskeistä on hallita yrityksen riskejä. Maatalouden toimialalla yrittäjät tekevät itse suurelta osin sekä strategiseen päätöksentekoon että operatiiviseen taloudenhallintaan ja niiden tekniseen toteutukseen liittyvät tehtävät. He joutuvat tällöin myös tunnistamaan ja hallitsemaan näihin osa-alueisiin kuuluvia riskejä, mikä on monipuolista taitoa vaativa tehtävä toimialasta riippumatta. Muilla toimialoilla johtamistoimen hallintajärjestelmät ovat usein perustuneet hallinnon osa-alueiden jakamiseen eri henkilöille. Maatiloilla yksi henkilö (tai perhe) vastaa usein kaikista osa-alueista. Johtamistoimen organisoinnin helpottamiseksi tarvittaisiin integroituja järjestelmiä, jotka helpottavat riskien tunnistamista ja korjaustoimenpiteiden jäsentämistä osa-alueittain.
Tässä MTT:n ’Huomisen maatila – tutkimusohjelmaan kuuluvassa hankkeessa tutkitaan ja kehitetään maatilojen johtamista ja riskienhallintaa. Hankkeen taustalla on vuosina 2005-2007 toteutettu Maatilojen turvallisuusjohtaminen - hanke (Maaturva- hanke), jossa MTT ja VTT kehittivät nk. Maatila- RH- välineet maatilojen riskienhallinnan avuksi. Riskien tunnistamiseen kehitettiin maatilan riskikartta, jonka suunnittelussa käytettiin hyväksi maatilayrityksille suunnattuja kyselytutkimuksia, asiantuntijatyöpajoja, ja case - tutkimuksia. Maatilan riskienhallintaa käsittelevistä tutkimuksista tehtiin systemaattinen haku joka rajattiin vuosina 1990 - 2008 julkaistuihin artikkeleihin.
Haku tuotti 555 artikkeliviitettä joista tarkasteluun valittiin 107 kriteerit täyttävää artikkelia. Nämä tutkimukset jaettiin maatilan riskien osa-alueisiin: henkilöiden terveys ja työturvallisuus – (28 viitettä), tuotanto ja tuotteet – (25 viitettä), talous – (22 viitettä), omaisuus – (18 viitettä) ja ympäristöriskit (18 viitettä). Artikkeleista saadut havainnot jäsenneltiin aihe alueittain riskilähteen tai riskiksi määritellyn kohteen mukaan. Usein artikkeleissa oli myös määritelty, miten kyseisiä riskejä voisi hallita. Toisinaan samassa tutkimuksessa käsiteltiin useampia maatilan toimintaan liittyviä riskejä ja niiden yhteyksiä. Yrittäjät joutuvatkin toiminnassaan kohtaamaan ja ottamaan huomioon useita riskejä ja riskitekijöitä samanaikaisesti. Tärkeimpiä tilan osa-alueita kartoittava kokonaisvaltainen riskienhallinta voi olla hyödyllinen työväline maatilojen johtamisessa, kun se tukee tilan toiminnan päämääriä ja tavoitteita. Riskienhallinta ja sen tutkimus on yhä monitieteisempää, mikä on tutkimukselle haasteellista mutta tuottaa samalla mahdollisuuksia löytää uusia keinoja torjua riskejä ja soveltaa tutkimusta käytäntöön.