Kuhmon ja Nurmeksen Immosten varhaiset sukupolvet - Kokkonen, Jukka (Suomen Sukututkimusseuran Vuosikirja, 2015)
Nykyisen Kuhmon alueelle Katerman Tikkalaan nro 19 asettui 1700-luvun alkupuoliskolla kotivävyksi Paavo Immonen (taulu 1), joka oli lähtöisin todennäköisesti Nurmeksen Ylikylästä vanhempinaan Lauri Immonen ja Valpuri Ikonen. Edeltävänä aikana 1500-luvulla ja 1600-luvun alussa Immosia oli asunut eritoten Savossa. Tarkastelussa olevan sukuhaaran vanhin edustaja Nurmeksessa on Lauri Immonen, joka ensi kerran mainitaan 1666 Saramojärven kylässä talollisena ja joka oli luultavasti Paavon isänisä. Paavo Immosella varttui aikuisikään harvinaisen suuri määrä lapsia, ainakin kahdeksan. Hänen jälkeensäkin suvun jäsenet liikkuivat lääninrajan yli Pohjois-Karjalan pohjoisosan ja Kainuun kesken tuon tuosta. Erkki Paavonpoika Immosen (taulu 2) pojista Juuso muutti kruununtalolliseksi Karhunpäähän nykyisen Valtimon alueelle ja Matti (taulu 3) puolestaan Saramojärvelle, suvun vanhaan asuinkylään. Kuhmon ja Nurmeksen Immoset olivat arvostettuja ja hyvin toimeentulevia jäseniä yhteisössään. Sosioekonomisesti vakaa asema näkyi muun muassa paikallisyhteisön eri luottamustehtävinä. Saramojärven sukuhaara Nurmeksessa kohtasi 1800-luvun puolivälissä pahoja vastoinkäymisiä, kun parhaassa iässään ollut isäntä Erkki Erkinpoika Immonen (taulu 5) kuoli 1850 vain 43-vuotiaana ja hänen asumansa tila päätyi myyntiin kohta seuraavana vuonna. Erkin jälkeläiset asuivat sen jälkeen pienemmillä tiloilla, ja monet heistä päätyivät lopulta tilattoman väestön joukkoon. Paavo Immosta ja hänen jälkeläisiään seitsemän sukupolven ajalta tarkastellaan tässä monipuolisesti eri viranomaisten tuottamien asiakirjalähteiden kautta. Kuopion lääninhallituksen arkistossa olevat kruununtilojen asiakirjat tarjoavat hyvin yksityiskohtaisen ja mielenkiintoisen lähdekokonaisuuden Ruotsin ajan lopun ja autonomian ajan talonpoikaiseen asumiseen ja maatalouteen. Niihin sisältyy myös ainutlaatuista tietoa kruununtilan hallintaoikeuden siirtymisestä henkilöltä toiselle.