Suomen puolustus 1721-1808

Kirjoittajat

  • Einar W. Juva

Avainsanat:

Suomen sodat

Abstrakti

Artikkelin muodossa olevan esitelmän alussa todetaan, että sota on näytellyt huomattavaa osaa Suomen historiassa. "Tämä maa - Suomi - on kohta 700 vuotta kuulunut Ruotsin kruunulle, mutta ei ole milloinkaan vielä viittäkolmatta vuotta perätysten nauttinut rauhaa..." Ruotsi-Suomen valtakunnan laajuuden etuna todetaan muun muassa se, että taisteluja ei enää käyty Suomessa vaan sen rajojen ulkopuolella.
Artikkelissa käsitellään esimerkiksi Suomen linnoituksia, armeijan muodostamista, hyvän armeijan perusteita sekä esitellään kenraalimajuri Axel Löwen suunnitelmaa Suomen puolustamiseksi. Artikkelissa tarkastellaan melko yksityiskohtaisesti linnoitusten merkitystä ja esimerkiksi "Viaporin puolustussuunnitelmaa". Johtopäätöksenään kirjoittaja esittää, "että vuosien 1721 - 1808 välisenä aikana esitettiin varsinaisesti kolme pääsuunnitelmaa Suomen puolustukseksi ja että ne kaikki pohjautuivat Axel Löwenin jo 1720-luvulla esittämään suunnitelmaan". Hän toteaa kuitenkin, että Löwenin puolustussuunnitelma jäi toteuttamatta, koska se oli liian laaja "silloisissa oloissa ja silloisilla mahdollisuuksilla toteutettavaksi". "Ehrensvärdin Viaporin puolustussuunnitelmaa ei myöskään saatu toteutetuksi: Tuloksena oli vain `osatyö' - juuri se, josta tänä aikana eniten varoitettiin."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1935-01-01

Viittaaminen

Juva, E. W. (1935). Suomen puolustus 1721-1808. Tiede Ja Ase, 3(3), 83–104. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47267

Numero

Osasto

Artikkelit