Hyökkäysvaununtorjunta tulella. Teknilliset perusedellytykset.

Kirjoittajat

  • - T.Raatikainen Puolustusvoimat
  • E. Ahlfors Puolustusvoimat
  • M. Terä Puolustusvoimat

Avainsanat:

Panssarivaunu, hyökkäysvaunu, panssarintorjunta

Abstrakti

Artikkelin alkuosassa on lyhyesti ja pääpiirteisesti käsitelty hyökkäysvaunujen käyttöä ja torjunta-aseistuksen yleisperiaatteita. Päähuomio artikkelissa on kohdistettu yhtenäisen ja perustellun kokonaiskuvan luomiseen niistä tekijöistä, joiden perusteella on teoreettisesti arvioiden valittavissa edullisin torjunta-ase. Artikkelissa tarkastellaan tuolloin tiedossa olleita asetyyppejä luettelona. Lisäksi artikkelissa on tarkasteltu melkoisen yksityiskohtaisesti Ruotsin armeijan kokeiluja ja niitä tuloksia, joihin siellä on päädytty. "Olemme katsoneet tämän tarpeelliseksi ennen kaikkea siitä syytä, että täten samalla voimme antaa muutamia kokemukseen perustuvia tietoja, jotka valaisevat erään, käsityksemme mukaan edullisinta hyvin lähellä olevan asetyypin käyttöä ja taisteluarvoa. Artikkelin toisessa luvussa tarkastellaan hyökkäysvaunua ja sen käyttöä. Taulukkomuodossa esitetään ensimmäisen maailmansodan hyökkäysvaunut ja Venäjän kirjoitushetken hyökkäysvaunut.
Kolmannessa luvussa esitellään yksityiskohtaisia taulukoina eri aikakausien panssarintorjuntaan soveltuvaa aseistusta. Seuraavissa luvuissa tarkastellaan osin taulukkojen ja matemaattisen mallinnuksen avulla panssarintorjunta-aseistuksen ominaisuuksia ja meille soveltuvalle aseelle esitettäviä vaatimuksia. Kuudennessa luvussa käsitellään Ruotsin panssarintorjunta-aseistusta. Johtopäätöksissä kirjoittajat päätyvät muun muassa siihen, että panssarintorjunnalla tulee olemaan yliote taistelussa hyökkäysvaunuja vastaan.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1936-01-01

Viittaaminen

T.Raatikainen, .-., Ahlfors, E., & Terä, M. (1936). Hyökkäysvaununtorjunta tulella. Teknilliset perusedellytykset. Tiede ja ase, 4(4), 138–174. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47279

Numero

Osasto

Artikkelit