Poliittisen ja sotilaallisen johdon väliset suhteet Suomen vapaussodassa valkoisten puolella

Kirjoittajat

  • S. E. A. Tuompo Pääesikunta

Avainsanat:

Vapaussota, sisällissota, johdon suhteet, valkoiset

Abstrakti

Johdannossa korostetaan muun muassa sodan vaikeita sisä- ja ulkopoliittisia olosuhteita sekä sitä, että poliittisen ja sotilaallisen johdon suhteita ei nopeasta tapahtumien kulusta johtuen etukäteen valmistella. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan tilanteen kehitystä ennen poliittisen ja sotilaallisen johdon muodostumista, käsitellen aktiivista komiteaa ja sotilaskomiteaa.
Toisessa luvussa käsitellään poliittista ja sotilaallista johtoa edeltäneiden komiteoiden suhteita vapaussodan sisä- ja ulkopoliittisissa valmisteluissa. Sisäpoliittisina kysymyksinä otetaan esille sotilaallisen johdon muodostamissuunnitelmat sekä armeijan muodostamispyrkimykset. Ulkopolitiikan osalta tarkastellaan sotilasavun hankkimista Saksasta sekä maan tyhjentämistä venäläisestä sotaväestä. Seuraavan luvun sisältö käsittelee sotilaallisen johdon muodostamista sekä sen ja poliittisen johdon välisiä suhteita sotatoimien alkuun saakka.
Viimeisessä luvussa, "Poliittisen ja sotilaallisen johdon väliset suhteet sodan aikana", tarkastellaan sotilaallisen johdon asemaa sisäpolitiikan ja ulkopolitiikan näkökulmasta. Yhteistoimintaan liittyvinä asioina otetaan tarkasteluun sotatilan julistaminen, armeijan muodostaminen, ylipäällikön neuvottelukunta, jääkäreiden käyttö, saksalainen sotilasapu, kielikysymys, kenttäoikeudet ja sotaministerikysymys. Lisäksi tarkastellaan kenraali Tollin nimitystä, yhteistoimintaa juonittelijoita vastaan sekä ulkopoliittisia kysymyksiä. Loppukatsauksessa tiivistetään artikkelin sisältö muutamaan keskeiseen johtopäätökseen.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1938-01-01

Viittaaminen

Tuompo, S. E. A. (1938). Poliittisen ja sotilaallisen johdon väliset suhteet Suomen vapaussodassa valkoisten puolella. Tiede ja ase, 6(6), 6–48. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47287

Numero

Osasto

Artikkelit