Yleistietoa atomipommista

Kirjoittajat

  • A. Bremer Puolustusvoimat

Avainsanat:

Atomipommi, ydinase

Abstrakti

Artikkelin aluksi kuvataan lyhyesti atomipommin pudotus Hiroshimaan ja toisessa luvussa käsitellään atomiteoriaa. Siinä tarkastellaan Einsteinin teoriaa, atomin kokoa ja rakennetta, atomipainoa ja massavajausta, atominumeroa, isotooppeja, radioaktiivisuutta sekä atomin särkemistä. Lisäksi esittelyssä ovat säteilylähteet, ydinreaktio, reaktiokerroin, kriittinen suuruus ja itsenäinen ketjureaktio sekä uraanin ja plutoniumin valmistus.
Kolmannessa luvussa, "Atomipommi", tarkastellaan atomipommin energialähdettä, atomipommin todennäköistä rakennetta ja toimintaperiaatetta sekä kuvataan mitä tapahtuu, kun atomipommi räjähtää. Lisäksi tarkastellaan kuvilla havainnollistettuna melko yksityiskohtaisesti atomipommin vaikutusta sekä vertaillaan atomipommin vaikutusta tavalliseen pommiin ja edullista räjähdyskorkeutta. Luvun lopussa on lyhyt esitys suojautumismahdollisuuksista. Neljännessä luvussa käsitellään atomipommin kehitystä toisen maailmansodan jälkeen. Viimeinen luku käsittelee lyhyesti atomipommin käyttöä aseena ja sen vaikutusta sodankäyntiin.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1949-01-01

Viittaaminen

Bremer, A. (1949). Yleistietoa atomipommista. Tiede ja ase, 7(7), 101–146. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47296

Numero

Osasto

Artikkelit