Katsaus ohjattavien rakettien ominaisuuksiin, käyttömahdollisuuksiin ja käyttötapoihin

Kirjoittajat

  • Eino Hirva Pääesikunta

Avainsanat:

Ohjukset, raketit, ominaisuudet, ilmapuolustus

Abstrakti

Artikkeli täydentää edellisessä vuosikirjassa ollutta artikkelia. Artikkelin tarkoituksena on tarkastelemalla ohjattavien rakettien käyttömahdollisuuksia ja -tapoja lähinnä maavoimien kannalta, tehdä johtopäätöksiä kehityksen vaikutuksesta pienten valtioiden puolustuskysymyksiin. Artikkelin lähteinä on käytetty ulkomaisia sotilasaikakausilehtiä, jotka on lueteltu artikkelin lopussa. Lähteiden todetaan olevan ylimalkaisia ja eivät siten tarjoa "mahdollisuuksia riittävästi perusteltujen johtopäätösten tekemiseen". Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan rakettien voimalaitteita ja ohjausjärjestelmiä. Voimalaitteista esitellään umpinaiset ja avoimet suihkumoottorit ja niiden sopivuus eri tehtäviin. Ohjausjärjestelmiä käsittelevä luku on jaettu lähtöohjausjärjestelmiin, kauko-ohjausjärjestelmiin ja itseohjausjärjestelmiin sekä niiden valintaperiaatteisiin.
Toisessa luvussa käsitellään ohjattavien rakettien taktillisia ominaisuuksia, käsitellen liikkuvuutta, ampumaetäisyyttä, nopeutta, räjähdysaineiden määrää ja tulinopeutta, rakettien tarkkuutta sekä tekniikan asettamia rajoituksia rakettien käytölle. Viimeisessä luvussa tarkastellaan taktillisia käyttömahdollisuuksia ja -tapoja. Ensin käsitellään kenttäraketteja, niiden ominaisuuksia, ampuvaa yksikköä ja tulitustapaa ja kenttärakettien tarvetta. Lopuksi tarkastellaan kenttärakettien käyttöä hyökkäyksen ja puolustuksen tukemiseen. Seuraavan tarkastellaan rannikkoraketteja ja ilmapuolustuksen rakettiaseita. Luvun loppuosassa tarkastellaan lyhyesti kaukoraketteja, koulutus- ja kustannuskysymyksiä sekä ohjattavan rakettiaseistuksen asemaa rakettitulen vaikutusta joukkojen toimintaan.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1953-01-01

Viittaaminen

Hirva, E. (1953). Katsaus ohjattavien rakettien ominaisuuksiin, käyttömahdollisuuksiin ja käyttötapoihin. Tiede ja ase, 11(11), 162–219. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47338

Numero

Osasto

Artikkelit