Tonnistokysymys toisessa maailmansodassa ja sen vaikutus eri sotanäyttämöiden keskinäiseen asemaan

Kirjoittajat

  • A. Komulainen Merivoimien Esikunta

Avainsanat:

Toinen maailmansota, tonnisto, logistiikka

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että tonniston määrittelemiseen ja lähteistöön liittyy niin paljon epävarmuustekijöitä, että esitettyihin laskelmiin ja tilastoihin ei voi täysin luottaa. Tutkielmassa kiinnitetään kirjoittajan mukaan päähuomio liittoutuneiden tonnistokysymykseen, koska se muodistui Yhdysvalloille ja Englannille sodankäynnin avainkysymykseksi. Aluksi esitellään lyhyesti tonnistokäsite sen eri muodoissa, tonnistojen rakentamiseen vaikuttavat tekijät ja tonnistokysymys ensimmäisessä maailmansodassa. Seuraavassa luvussa tarkastellaan tonnistotilanne toisen maailmansodan puhjetessa ja tonniston käyttöajatukset. Käsittelyn kohteena olevat maat ovat Iso Britannia, Yhdysvallat, Neuvostoliitto, Saksa, Italia ja Japani sekä lisäksi muut sodankävijät ja puolueettomat maat yhtenä kokonaisuutena.
Tämän jälkeen esitellään omana lukunaan tonnistotarpeeseen vaikuttavat tekijät. Artikkelin loppuluvuissa tarkastellaan omina lukuinaan eri ryhmittymien strategisia päätöksiä ja tonnistokysymyksiä. Liittoutuneiden "suurstrategisilla" päätöksillä ja tonnistomäärillä toisen maailmansodan eri vaiheissa on keskeinen osuus käsittelyssä. Lisäksi tarkastellaan Saksan ja Italian ratkaisuja ja tonniston kehittymistä sekä lyhyesti Japanin aluevaltauksia ja tonnistokysymystä. Johtopäätöksissä kiteytetään muun muassa rintamasuunnittain tonnistokysymyksen merkitys operaatioiden onnistumiseen tai epäonnistumiseen.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1954-01-01

Viittaaminen

Komulainen, A. (1954). Tonnistokysymys toisessa maailmansodassa ja sen vaikutus eri sotanäyttämöiden keskinäiseen asemaan. Tiede ja ase, 12(12), 122–153. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47345

Numero

Osasto

Artikkelit