Pioneeritoiminnan koneellistamismahdollisuuksien tarkastelua

Kirjoittajat

  • V. Tiainen Pääesikunta

Avainsanat:

Pioneeritoiminta, koneellistaminen

Abstrakti

Artikkelissa pioneeritoiminta jaetaan linnoittamiseen, sulutustoimintaan, ylimenotoimintaan, tietöihin ja pioneerihuoltoon. Kirjoittajan mukaan pioneeritoimintaan sisältyy paljo sellaisia töitä, jotka siviilielämänkin rakennustöissä ovat yleisiä ja siten antavat mahdollisuuden koneellistamisen tarkasteluun. "Suurinta työmäärää edustavat pioneeritoiminnassa ilmeisesti erilaiset maatyöt ja niissä maan kaivaminen sekä pinna raivaus ja tasaus." Lisäksi todetaan, että puolustusvoimilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia omiin koneisiin, joten on tukeuduttava siviilikäytössä oleviin valmiisiin koneisiin.
Toisessa luvussa tarkastellaan maatöitä käsitellen ensin maankaivu- ja siirtotöitä sekä pinnan raivausta ja tasausta. Artikkelin taulukoissa esitetään esille tulevat työt ja niihin sopivat koneet. Lisäksi tarkastellaan muun muassa kaivinkoneiden, kaavinvaunujen sekä raivaustraktoreiden ja niihin liitettäviä lisälaitteiden käyttöperiaatteita ja työsuorituksia. Lopuksi tarkastellaan maan ja kivien räjäyttämistä, kallion louhintaa ja sepelin murskausta sekä niihin tehtäviin soveltuvia koneita. Seuraavissa luvuissa käsitellään puutöitä, kuljetuksia ja pioneerihuoltoa eri osatekijöineen sekä konetarpeineen. Artikkelin loppuosassa käsitellään koneiden organisatorisia kysymyksiä ja koulutusta sekä koneiden saantimahdollisuuksia. Johtopäätöksissä tarkastellaan muun muassa koneellistamisen etuja ja haittoja sekä koneellistamisen asettamia vaatimuksia johtajakoulutukselle.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1954-01-01

Viittaaminen

Tiainen, V. (1954). Pioneeritoiminnan koneellistamismahdollisuuksien tarkastelua. Tiede ja ase, 12(12), 209–242. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47349

Numero

Osasto

Artikkelit