Saksan idänhyökkäyksen ehtyminen v 1941

Kirjoittajat

  • L. G. Heinrichs Puolustusvoimat

Avainsanat:

Toinen maailmansota, Saksan hyökkäys, itärintama

Abstrakti

Artikkelin tarkoituksena on "asettaa lähinnä syy- ja seuraussuhteeseen eräitä tähän mennessä vähemmän tunnettuja tosiasioita, jotka antanevat vastauksen sellaisiin kysymyksiin kuin onko edes todennäköistä, että Neuvostoliitto olisi voitu pakottaa polvilleen valtaamalla Moskova, tai oikeuttivatko Saksan voimavarat yleensäkään odottamaan Saksan kannalta edullista kokonaisratkaisua idässä". Toisessa luvussa tarkastellaan Saksan vuoden 1941 idänhyökkäyksen valmisteluja, ryhmityksiä ja voimasuhteita. Operaation eri vaiheita tarkastellaan karttapiirroksin havainnollistettuna. Lopuksi tarkastellaan idän hyökkäyksen viimeistä vaihetta ja hyökkäyksen lopullista ehtymistä.
Kolmannessa luvussa käsitellään hyökkäyksen ehtymiseen vaikuttaneita tekijöitä, tuoden esille voimasuhteet ja voimavarat, Voimavaroista tarkastellaan teollisuutta ja ihmisvoimavaroja. Luvun lopussa tarkastellaan sääoloja, aika ja tilatekijöitä, johtamiseen vaikuttaneita tekijöitä sekä organisaatiota ja varustusta. Yhteenvedossa käsitellään yleisellä tasolla kysymystä; "Oliko Hitlerin Wehrmachtille asettama tehtävä mahdollisuuksien rajoissa?"

Tiedostolataukset

Julkaistu

1955-01-01

Viittaaminen

Heinrichs, L. G. (1955). Saksan idänhyökkäyksen ehtyminen v 1941. Tiede ja ase, 13(13), 94–125. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47356

Numero

Osasto

Artikkelit