Suluttamisen merkitys oloissamme tarkasteltuna Karjalan kannaksen ja Pohjois-Suomen taistelujen taustaa vasten

Kirjoittajat

  • M. Hyvärinen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Pioneeritoiminta, suluttaminen, kokemukset sodista

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että suluttaminen on saanut aikaisempaa enemmän huomiota kotimaisissa ja ulkomaisissa lehdissä. Miinojen merkitys on sotien kokemusten myötä korostunut. Ensimmäisessä esimerkissä tarkastellaan suluttamista Karjalan kannaksella kesäkuussa 1944. Tilannekatsauksen jälkeen otetaan käsittelyyn suluttamisvalmistelut. Ensin käsitellään suluttamista asemasodan aikana. Kirjoittajan mukaan pioneerijoukot sitoutuivat muihin pioneeritöihin ja suluttaminen oli vain pieni osa niiden tehtävistä. Artikkelissa kuvataan lyhyesti suluttamisvalmistelujen toteutus. Lisäksi käsitellään suluttamistiedustelua, pioneerijoukkojen käytön suunnittelua sekä tarvikevarauksia ja -porrastusta. Seuraavaksi käsitellään kesäkuun 1941 taistelujen kulkua, pioneerien käyttöä, yhteistoimintaa ja saavutettuja tuloksia sekä sulutustarvikkeiden jakoa.
Seuraavassa luvussa, "Pohjois-Suomen suluttaminen syksyllä 1944", selvitellään ensin taustoja ja valmisteluja. Lisäksi käsitellään operaatiot Birke ja Nordlicht omina osioinaan sekä suluttamisen vaikutusta vetäytymisen onnistumiseen. Kolmannessa luvussa vertaillaan suomalaisten ja saksalaisten suluttamista , käsitellen muun muassa alueiden laajuutta, maastoa, tiestöä sekä vuodenajan ja sään vaikutusta, johtamista ja suluttajaosastojen toimintaa sekä vertaillaan tuloksia. Viimeisessä luvussa käsitellään suluttamista meidän oloissamme saatujen kokemusten valossa. Suomen aluetta tarkastellaan maastollisten ja ilmastollisten tekijöiden puitteissa. Tämän jälkeen tarkastelussa ovat muut edellytykset, kuten valmisteluaika, työvoiman ja tarvikkeiden riittävyys sekä yhteistoiminta. Loppukatsauksessa muun muassa todetaan, että jos sulutteet ovat asianmukaisia ja oikein maastoon sijoitettuja, se hidastaa merkittävästi moottoroidun hyökkääjän nopeutta tehokkaista raivausvälineistä huolimatta.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1956-01-01

Viittaaminen

Hyvärinen, M. (1956). Suluttamisen merkitys oloissamme tarkasteltuna Karjalan kannaksen ja Pohjois-Suomen taistelujen taustaa vasten. Tiede ja ase, 14(14), 163–201. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47368

Numero

Osasto

Artikkelit