Hevosen merkitys yleisen liikkuvuus- ja kuljetusprobleemin ratkaisussa nykyisen organisaatiomme puitteissa

Kirjoittajat

  • A. Salovaara Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Hevonen, kuljetukset, liikkuvuus, puolustusvoimat, logistiikka

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että hevosen merkityksen selvittäminen vaatii ennakkoluulotonta ja kaikki aselajit sisältävän kokonaisvaltaisen tarkastelun. Toisessa luvussa tuodaan esille kokemuksia ja kehityksen nykyinen suunta. Osioon sisältyvän taulukon tarkastelu muun muassa osoittaa, että suhteellisesti enemmän hevosia oli saksalaisessa jalkaväkidivisioonassa. "Auto syrjäytti meillä hevosen täydennyskuljetusvälineenä pataljoonaportaasta ylöspäin jo talvisodan aikana." Seuraavassa luvussa tarkastelussa on hevosen tehtävät nykyisessä organisaatiossamme. Neljännessä luvussa tarkastellaan liikkuvuutta, käsitellen perusteita ja vaatimuksia, prikaatin perusliikkuvuutta ja sen muutoksia tiestön huonontuessa sekä materiaalista taisteluvalmiutta ja sen muuttumista. Johtopäätöksissä todetaan, että "Lyhyesti sanottuna prikaati tarvitsisi liikkuvuutensa lisäämiseksi autoteillä lisää autoja, kärryteillä traktoreita ja tiettömässä maastossa hevosia."
Täydennyskuljetuksia käsittelevässä luvussa tarkastellaan johtopäätöksineen eri välineiden kuljetustehoa, kulutuksen suuruutta ja sen aiheuttamia kuljetuksia. Seuraavassa luvussa tarkastellaan maamme moottoriajoneuvo- ja hevoskantaa sekä niiden muutoksia. Viimeisessä luvussa vertaillaan eri kuljetusvälineitä ja niiden teknisiä ominaisuuksia sekä käsitellään talven ja tappioiden vaikutuksia. Loppupäätelmissä muun muassa todetaan, että hevoset tulee säilyttää prikaatin organisaatiossa maastokelpoisuuden ylläpitämiseksi.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1956-01-01

Viittaaminen

Salovaara, A. (1956). Hevosen merkitys yleisen liikkuvuus- ja kuljetusprobleemin ratkaisussa nykyisen organisaatiomme puitteissa. Tiede ja ase, 14(14), 202–245. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47369

Numero

Osasto

Artikkelit