Maanpuolustushenki - totaalisen sodan tärkeä ase

Kirjoittajat

  • Jaakko Valtanen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Maanpuolustushenki, totaalinen sota, mielipidetutkimus

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa artikkelin johdannossa, että tässä "suppeassa esityksessä on pyritty tarkastelemaan maanpuolustushenkeä aikakauden vaatimusten näkökulmasta. Samalla on yritetty valottaa sen kehittämisen mahdollisuuksia esittämättä kuitenkaan suoranaisia käytännöllisiä sovellutuksia." Artikkeli pohjautuu osaltaan tehtyihin mielipidetutkimuksiin, jotka on toteutettu kaksi vuotta aikaisemmin. Tuloksia voidaan pitää kirjoittajan mukaan suuntaa-antavina. Toisessa luvussa tarkastellaan maanpuolustushenkeä ja sen kehittämisen edellytysten perusteita. Ensiksi määritellään maanpuolustushengen yleinen käsitesisältö kotimaamme historian ja muutamien ulkomaisten asiantuntijoidenmielipiteiden valossa. Tämän jälkeen käsitellään maanpuolustustahdon henkistä perustaa. Yksityiskohtaisessa tarkastelussa ovat valtakunnan voiman tekijät, totaalisen sodan olemus, käsitesisällön laajentaminen ja suomalainen demokratia maanpuolustustahdon henkisenä perustana. Lisäksi käsitellään maanpuolustustahdon yleisiä tekijöitä mielipidetutkimusten avulla.
Kolmannessa luvussa tuodaan esille näkökohtia maanpuolustushengen kehittämisestä, käsitellen muun muassa urheilun merkitystä, kristillisen uskon ja kirkon sekä puolustuslaitoksen osuutta kehittämisessä. Loppupäätelmässä muun muassa todetaan, että "Tärkein maanpuolustushengen kehittämisen edellytys on herätä havaitsemaan totaalisen sodan muuttunut olemus, totaalisen sodan monitahoinen luonne ja siitä tehtävät johtopäätökset."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1957-01-01

Viittaaminen

Valtanen, J. (1957). Maanpuolustushenki - totaalisen sodan tärkeä ase. Tiede ja ase, 15(15), 15–49. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47378

Numero

Osasto

Artikkelit