Yleiskatsaus ydintaisteluvälineiden nykyiseen kehitysvaiheeseen

Kirjoittajat

  • Y. Keinonen Pääesikunta

Avainsanat:

Ydinase, ydintaisteluvälineet, kehittäminen

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa johdannossaan, että ydintaisteluvälineiden vaikutuksia taktiikkaan ja joukkojen toimintaan on käsitelty laajasti ammattikirjallisuudessa. "Sen sijaan itse taisteluvälineiden rakennetta, toimintaperiaatetta, valmistusta, tuotantokustannuksia ym. teknisiä kysymyksiä kosketteleva aineisto on hämäämissyistä niukkaa, ylimalkaista ja osittain harhaan johtavaakin." Artikkelin tarkoituksena on luoda "ajan tasalla oleva kuva ydinaseiden teknillisistä ominaisuuksista, koska täten saadaan luotettavin pohja aseiden käyttömahdollisuuksien ja vastatoimenpiteiden arvioimiselle myös meikäläisiä olosuhteita silmällä pitäen". Toisessa luvussa tarkastellaan ydinaseiden rakennetta ja valmistusta, esitellen fissioräjähteen ominaisuudet ja valmistus, lämpöydinräjähteet sekä fuusioräjähdysaineen valmistusta.
Kolmannessa luvussa "Ydinasetyypit ja -varastot", esitellään lyhyesti asetyypit ja arvioidaan eri maiden varastointitilannetta ja tuotantokykyä. Seuraavassa luvussa arvioidaan ydinaseiden kustannuksia tarkastellen erikseen fissio- ja lämpöydinräjähteitä. Tiivistelmässä muun muassa todetaan, että "Lähitulevaisuuden teknillisiin kehittämissuunnitelmiin sisältynevät entistä pienikaliiperisemmat ammukset, mahdollisimman ´puhtaat' lämpöydinräjähteet, kauko-ohjauksen aikaansaaminen ja tuotantokustannusten alentaminen."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1958-01-01

Viittaaminen

Keinonen, Y. (1958). Yleiskatsaus ydintaisteluvälineiden nykyiseen kehitysvaiheeseen. Tiede ja ase, 16(16), 126–147. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47390

Numero

Osasto

Artikkelit