Nykyaikaiset pienikaliiperiset aseet jalkaväen iskuportaan aseina ja niiden vaikutus iskuportaan taisteluun

Kirjoittajat

  • E. V. Järvilehto Puolustusvoimat

Avainsanat:

Ase, kaliiperi, iskuporras, vaikutus

Abstrakti

Artikkelissa korostetaan aluksi jalkaväen merkitystä taistelun lopullisena ratkaisijana, joten sen tulee kirjoittajan mukaan saada käyttöönsä parhaat mahdolliset aseet, joista erityisesti pienikaliiperiset aseet ovat tämän artikkelin kohderyhmä. "Tässä esityksessä pyritään antamaan noiden aseiden kehityksestä ja nykyhetken tasosta keskitetty kuvaus ja samalla arvioimaan niiden vaikutusta iskuportaan taisteluun verrattuna entisiin vastaaviin aseisiin." Luvussa, "Pienikaliiperisten aseitten kehityksestä", käsitellään kehitystä heteromaatista automaattiin ja luetellaan pienikaliiperisten aseiden perusvaatimuksia. Seuraavassa luvussa esitellään käytössä olevat patruunat ja aseet, joita ovat konepistoolit, rynnäkkökiväärit ja kevyet konekiväärit. Lukuun liittyy runsaasti valokuvia aseista.
Viimeisessä luvussa, "Nykyaikaisten pienikaliiperisten aseiden vaikutuksesta iskuportaan taisteluun verrattuna nykyisin käytössä olevaan aseistukseen", tarkastellaan ensi vanhojen ja uusien aseiden taistelutehoa listaten tiettyjä perustekijöitä. Tämän jälkeen tarkasteluun otetaan asekohtainen tulivoima, jossa tärkeimpänä tehokäsitteenä on osumia aikayksikössä. Perusteiden jälkeen tarkastellaan ryhmäkohtaista tulivoimaa sekä uusien aseiden kenttäkelpoisuutta ja vaikutusta. Lopuksi pohditaan rynnäkkökiväärien ja keveiden konekiväärien vaikutusta taktiikkaan ja organisaatioon.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1959-01-01

Viittaaminen

Järvilehto, E. V. (1959). Nykyaikaiset pienikaliiperiset aseet jalkaväen iskuportaan aseina ja niiden vaikutus iskuportaan taisteluun. Tiede ja ase, 17(17), 16–52. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47397

Numero

Osasto

Artikkelit