Eräitä viime sotiemme ja niitä edeltäneeltä ajalta saatuja sotataloudellisia kokemuksia

Kirjoittajat

  • L. Grandell

Avainsanat:

Sotatalous, logistiikka, kokemuksia

Abstrakti

Kyseessä on Suomen Sotatieteellisen Seuran ja Sotataloudellisen seuran yhteisessä kokouksessa 11.4.1961 pidetty esitelmä. Esitelmöitsijä toteaa, että hän laajasta aihepiiristä rajoittaa esityksensä lähinnä puolustuslaitosta koskeviin sotataloudellisiin toimintoihin. "Ennen kuin ryhdyn tähän, saanen kuitenkin huomauttaa eräästä yleisestä taloudellisesta puolustusvalmiutta koskevasta tärkeästä kokemuksesta: monet viime sodissa koetuista kansanhuollollisista ja sotataloudellisista vaikeuksista johtuivat varsin suuressa määrin siitä, ettei ollut talouselämän tärkeimmilläkään aloilla sodanaikaisia oloja koskevia toimeenpanosuunnitelmia."
Esitelmässä käsitellään aluksi toimenpiteitä ja tehtyjä suunnitelmia tai päätöksiä ennen talvisotaa kuten muun muassa vuoden 1938 perushankintaohjelmaa. Käsittelyssä ovat jalkaväkiaseiden ja ampuma-tarvikkeiden tarve ja tuotanto, keskittyen ensisijaisesti ampumatarvikealan toimintoihin. Lisäksi esitelmässä tuodaan esille talvisodan jälkeisen ajan valmistelujen tehostamista ja muita toimenpiteitä sekä esimerkkinä jatkosodan aikaisia kulutuslukuja. "Niin kuin esittämistäni taulukoista kävi ilmi, a-tarviketuotanto nousi nopeasti talvisodan päätyttyä ja jatkosodassa se ja ulkoa saadut a-tarvikkeet riittivät melko hyvin tarpeiden tyydyttämiseen. ... Ajanpuute, valmisteluajan lyhyys, olikin, kuten alussa jo sanoin ja kuten esittämästäni toivon ilmenneen, perussyynä talvisodan varustekurjuuteen."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1961-01-01

Viittaaminen

Grandell, L. (1961). Eräitä viime sotiemme ja niitä edeltäneeltä ajalta saatuja sotataloudellisia kokemuksia. Tiede ja ase, 19(19), 5–31. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47416

Numero

Osasto

Artikkelit