Peliteoria johtajan apuna

Kirjoittajat

  • L. Kaje Puolustusvoimat

Avainsanat:

Peliteoria, johtaminen

Abstrakti

Artikkelin aluksi tarkastellaan eräitä peliteorian piirteitä sodan tai taistelun johtamisessa. Kirjoittaja toteaa, että sotilaallisiin ratkaisuihin parhaiten soveltuisi "ns. kahden hengen nollasummapeli", jossa on kaksi henkilöä keskenään konfliktitilanteessa. Peliä varten määritellään muun muassa kaksi doktriinia, joista toinen on "Vihollisen kaikki järkevät toimintamahdollisuudet huomioon ottava (konservatiivinen) doktriini" ja toinen " Vihollisen aikomusten oikeaan arviointiin (riskejä ottamalla voittamiseen) perustuva doktriini".
Toisessa luvussa tarkastellaan esimerkkinä peliteorian soveltamisesta Tornion taisteluja vuonna 1944. Luvussa kuvataan ensi taistelujen kulku ja sitten muun muassa matriisina tarkastellaan suomalaisten ja saksalaisten toimintavaihtoehtoja sekä arvioidaan taistelutuloksia. Lisäksi tarkastelussa on vaihtoehtojen valintaa matemaattisen mallinnuksen perusteella. Loppusanoissa todetaan, että "Peliteoria tuo mukaan apukeinon, matriisin, tosiasioiden selvää esittämistä ja päätöksen teon helpottamista varten."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1961-01-01

Viittaaminen

Kaje, L. (1961). Peliteoria johtajan apuna. Tiede ja ase, 19(19), 127–143. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47419

Numero

Osasto

Artikkelit