Kenttätykistön toiminta maahanlaskutorjunnan tukemiseksi. Keinot sen tehostamiseksi

Kirjoittajat

  • M. O. Rintanen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Kenttätykistö, maahanalaskun torjunta

Abstrakti

Johdannon mukaan artikkelissa "selvitetään kenttätykistön toimintaa maahanlaskuntorjunnan tukemisessa ensisijaisesti prikaatin ja armeijakunnan puitteissa lähtökohtana puolustustaistelu kesäolosuhteissa". Ensimmäisessä luvussa esitellään nykyinen kuva maahanlaskuista ja niiden toteuttamisesta. Ensiksi tarkastelussa ovat maahanlaskujoukot ja niiden tehtävät. Joukkojen todetaan olevan erikoisjoukkoja ja tehtävät kestoajaltaan lyhyitä Sitten käsitellään lyhyesti lentokuljetuskalustoa ja niiden organisointia sekä maahanlaskun toteuttamisperiaatteita ja toimintaa ilmasillanpäässä. Johtopäätöksissä muun muassa todetaan ,että helikopterit ovat mahdollistaneet myös normaalien taistelujoukkojen maahanlaskut.
Toisessa luvussa, "Yhtymän selustassa suoritettavat maahanlaskuntorjunnan valmistelut", käsitellään ensin maahanlaskuntorjunnan yleisiä järjestelyjä ohjesääntöjen määrittämien periaatteiden mukaisesti. Tämän jälkeen selvitetään kenttätykistön valmisteluja. Seuraavaksi tarkastellaan taistelujaotusta ja tehtävien määräämistä . Maahanlaskun torjunta todetaan tyypillisesti valmistautumistehtäväksi. Tuliasematoimintaa käsiteltäessä korostetaan muun muassa vaihtoasemien valmistelujen keskitettyä johtamista. Tulenjohtotoiminnassa todetaan tulenjohtoreservin tarve, koska tulenjohtovoiman painopiste on puolustusasemassa. Lisäksi luvussa käsitellään mittaustoimintaa, pioneeri- ja viestitoimintaa sekä ampumatarvikehuoltoa ja yhteistoimintaa. Kolmannessa luvussa käsitellään kenttätykistön toteuttaman tukemistoiminnan periaatteita ja siirtymisiä vaihtoasemiin. Viimeisessä luvussa käsitellään keinoja toiminnan tehostamiseksi. Tarkastelussa ovat koulutus, johtosuhteiden selvyys, selustaesikuntien kokoonpano, koneiden käyttö linnoittamisessa, ulataksijärjestelmän hyödyntäminen ja ajoneuvokohtainen ilmatorjunta jne.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1962-01-01

Viittaaminen

Rintanen, M. O. (1962). Kenttätykistön toiminta maahanlaskutorjunnan tukemiseksi. Keinot sen tehostamiseksi. Tiede ja ase, 20(20), 162–196. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47427

Numero

Osasto

Artikkelit