Pintaliitäjät ja niiden sotilaallinen merkitys

Kirjoittajat

  • L. Koho Puolustusvoimat

Avainsanat:

Pintaliitäjä, sotilaskäyttö

Abstrakti

Johdannossa tarkastellaan ilmakuljetusmahdollisuuksia ja todetaan, että maavoimat tarvitsevat edelleen maakuljetuksia ja tässä mielessä tarkastellaan pintaliitäjien käyttöä. Tarkastelu rajoitetaan lähinnä maalla liikkuviin, ilmatyynyn käyttöön perustuviin laitteisiin. Lisäksi määritellään pintaliitäjä käsite ja käsitellään lyhyesti sen kehitystä. Toisessa luvussa tarkastellaan pintaliitäjien toimintaperiaatteita ja teknisiä perusratkaisuja havainnepiirrosten avulla.
Kolmas luku, "Nykyinen sotilaallinen liikkuvuus ja sen parantamismahdollisuudet pintaliitäjän avulla", tarkastelee ensin nykyistä liikkuvuutta ja sen ongelmakohtia. Sen jälkeen tarkastellaan mahdollisuuksia liikkuvuuden parantamiseksi, joista keskeisimpiä kehityskohteita ovat maastonopeus, liikkumisen jatkuvuus maaperästä riippumatta sekä maastoesteiden ylittäminen. Neljännessä luvussa esitellään sotilaskäyttöön soveltuvien pintaliitäjien vaatimuksia ja kehittämismahdollisuuksia. Käsittelyssä on maastoajoneuvoksi soveltuva pintaliitäjä ja sille asetettavat vaatimukset sekä rakenne - ja voimavaatimukset. Luvussa tarkastellaan lisäksi eri maiden sotilaallisen käytön kaavailuja, kuten maihinnousuoperaatioissa tai aavikkosodassa. Viimeisessä luvussa käsitellään taloudellisia näkökohtia. Loppukatsauksessa muun muassa todetaan, että teoreettisessa tarkastelussa ei voida saada lopullisia vastuksia, vaan "ne voidaan ratkaista kenttäkokeissa todellisilla välineillä". Liitteessä on teknisiä tietoja englantilaista pintaliitäjistä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1964-01-01

Viittaaminen

Koho, L. (1964). Pintaliitäjät ja niiden sotilaallinen merkitys. Tiede ja ase, 22(22), 113–153. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47441

Numero

Osasto

Artikkelit