Kenttätykistön ja kranaatinheittimistön mittausvälineet ja -menetelmät

Kirjoittajat

  • Martti Putkiranta Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Kenttätykistö, kranaatinheittimistö, mittausvälineet, , mittausmenetelmät

Abstrakti

Johdannon mukaan kirjoituksessa tarkastellaan mittaustoiminnan laajasta aihesisällöstä mittausten perustaa, välineistöä sekä mittausmenetelmiä. "Maalin koordinaattien määrittämistä rajoitutaan tutkimaan vain siltä osin kuin se tapahtuu tulenjohtopaikalla.... Virhetarkasteluissa käytetään meillä ampumatoiminnan yhteydessä yleensä käytettyä todennäköistä poikkeamaa ja virhettä." Ensimmäisessä luvussa, "Mittausten perusta", käsitellään aluksi mittauksissa käytettäviä koordinaatistoja, karttojen tarkkuutta ja kartastotilannetta, runkopisteitä sekä tilapäiskoordinaatiston käyttötarvetta. Toisessa luvussa mittauksien vaatimuksista tarkastelussa ovat mittaustehtävät, tulen osuus sekä mittauksissa vaadittava tarkkuus.
Kolmannessa luvussa esitellään meillä ja eräissä muissa maissa käytössä olevia kulman-, pituuden - ja etäisyyden mittausvälineitä ml. uudet laser-mittausvälineet. Karttapohjoissuunnan määrittämistä käsittelevässä luvussa esitellään magneettineula, maastolinjojen - ja pisteiden hyödyntämistä, aurinko- ja tähtimittausta sekä hyrräteodoliitti. Viimeisessä luvussa, "Mittausmenetelmät", tarkastellaan murtoviivamittausta, kolmiointia, elektroteknisiä paikantamisjärjestelmiä kuten esimerkiksi Decca ja SREPE-järjestelmät. Lisäksi käsitellään korkeudenmittausta ja maalin määrittämistä. Johtopäätöksissä ja yhdistelmässä muun muassa todetaan, että ...mittaustoiminta voi muodostua tarkaksi ja nopeaksi vain, kun sen perustana ovat ampumakartat".

Tiedostolataukset

Julkaistu

1966-01-01

Viittaaminen

Putkiranta, M. (1966). Kenttätykistön ja kranaatinheittimistön mittausvälineet ja -menetelmät. Tiede ja ase, 24(24), 116–154. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47458

Numero

Osasto

Artikkelit