Rauhanliikkeet ja maanpuolustus

Kirjoittajat

  • J. Kaarnola Pääesikunta

Avainsanat:

Rauhanliikkeet, maanpuolustus

Abstrakti

Johdannon mukaan pasifismia ei Suomessa ole paljon tutkittu, josta johtuen "Tässä esityksessä pyritäänkin selvittämään lyhyesti pasifismin historiallista taustaa, suomalaisia rauhanjärjestöjä, puolustushallintomme omaksumaa kantaa rauhanliikkeisiin sekä rauhanjärjestöjen toiminnan mahdollisia vaikutuksia maassamme." Rajauksen mukaan käsitellään vain ne rekisteröidyt liikkeet, joiden toiminnan päämäärissä on pysyvän rauhantilan saavuttaminen. Ensimmäisessä luvussa käsitellään rauhanliikkeiden yleismaailmallista syntyhistoriaa ja tavoitteita. Toinen luku, "Rauhanliikkeet Suomessa", käsittelee ensin rauhanliikkeiden kehittymistä ennen toista maailmansotaa. Sen jälkeen esitellään lyhyesti yhdeksän Suomessa toimivaa rauhanjärjestöä ja niiden toimintaperiaatteet.
Kolmannessa luvussa tarkastellaan puolustushallintomme suhtautumista rauhanliikkeisiin tuoden esille erikseen siviili- ja sotilassektorien kanta asiaan. Seuraavassa luvussa käsitellään rauhanjärjestöjen toimintaa ja vaikutusta suoritetun mielipidetutkimuksen valossa, kuvaten tutkimuksen toteutusta ja sen tuloksia. Viimeisessä luvussa tehdään johtopäätöksiä rauhanliikkeisiin kohdistuneesta ja eräistä muistakin mielipidemittauksista selvitellen muun muassa maanpuolustusasenteita, puolustustahtoa ja -kykyä. Artikkelin yhdistelmässä esimerkiksi todetaan tiivistetysti rauhanliikkeiden turvallisuutemme kannalta kyseenalaiset tavoitteet.
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1968-01-01

Viittaaminen

Kaarnola, J. (1968). Rauhanliikkeet ja maanpuolustus. Tiede ja ase, 26(26), 31–97. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47476

Numero

Osasto

Artikkelit