Aktiiviupseerien sosiaalinen tausta Suomen puolustusvoimissa 1919-1967

Kirjoittajat

  • Purmo Saarikoski Pääesikunta

Avainsanat:

Aktiiviupseeri, Suomi, sosiaalinen tausta, tilastotietoa

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että aktiivisupseeriston sosiaalista taustaa on läntisissä demokratioissa tutkittu verraten vähän. Suomessa on julkaistu vain eräitä suppeita tutkimuksia. "Tässä tutkimuksessa on itsenäisyytemme ajan upseeristoa tarkasteltu kokonaisuutena, mutta kaikkein merkittävimpiä upseeriryhmiä on tutkittu myös erikseen. Aineisto käsittää kaikkiaan 6 818 upseerin henkilötiedot." Tutkimuksen keskeisiä pelkistettyjä peruskysymyksiä ovat: 1. Mistä yhteiskunnan eri sosiaalisista kerrostumista suomalainen aktiiviupseeri on lähtöisin? 2. Mikä on aktiiviupseeriston tausta ammatti- ja elinkeinoryhmityksen kannalta? ja 3. Miten aktiiviupseerit on alueellisesti rekrytoitu?
Ensimmäisessä luvussa käsitellään aktiiviupseeristomme jakautumista eri ryhmiin peruskoulutuksen mukaan. Seuraavassa luvussa tarkastellaan eri ryhmiin jaetun aktiiviupseeriston jakautumista elinkeinoryhmiin syntyperän mukaan sekä seuraavassa luvussa vastaavasti aktiiviupseerien isien jakautumista eri ammattiryhmiin tai ammatteihin elinkeinoryhmittäin. Erikseen on vielä tarkasteltu upseerin ammatin periytyvyyttä isältä pojalle. Kolmannessa luvussa tarkastellaan syntyperään perustuvaa aktiiviupseerien sosiaalista kerrostuneisuutta. Jaotteluna ovat yleisesti käytetyt neljä kerrostumaryhmitystä. Johtopäätöksissä muun muassa todetaan, että "Aktiiviupseeristo ei syntyperältään ole kovin hyvin vastannut Suomen kansan sosiaalista kerrostuneisuutta." Kahdessa seuraavassa luvussa käsitellään aktiiviupseerien rekrytoinnin alueellista perustaa sekä eräitä muita sosiaalista taustaa kartoittavia tekijöitä. Yhdistelmässä muun muassa todetaan, että "Tapahtunut kehitys osoittaa aktiiviupseerien sosiaalisen taustan jatkuvasti laajentuneen."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1970-01-01

Viittaaminen

Saarikoski, P. (1970). Aktiiviupseerien sosiaalinen tausta Suomen puolustusvoimissa 1919-1967. Tiede ja ase, 28(28), 177–227. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47499

Numero

Osasto

Artikkelit