Virallisten normien vastainen käyttäytyminen eräässä totaalisessa yhteisössä. Tutkimus sotilasrikoksista.

Kirjoittajat

  • Jukka Heinonen Merivoimien Esikunta

Avainsanat:

Normit, rikkominen, totaalinen yhteisö, puolustusvoimat

Abstrakti

Tutkimuksen tavoitteena on muun muassa selvittää normien vastaisen käyttäytymisen lukumääriä, yksilön sosiaalisen taustan vaikutusta rikosalttiuteen, todentaa siviili- ja sotilasrikosten välisiä yhteyksiä sekä selvittää yhteisön totaalisuuteen ja pakkoon perustuvan vallankäytön vaikutusta rikosmääriin. Tutkimuksen aineisto kerättiin 1969 yhteensä 14 joukko-osastossa nimettömällä kyselyllä, johon vastasivat kesäkuussa 1969 palvelukseen astuneet miehistöön kuuluneet varusmiehet yhteensä 2088 henkilöä. Samassa yhteydessä yksiköiden päälliköille tehtiin oma aiheeseen liittynyt kyselytutkimus.
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan sotilasyhteisön luonnetta ja todetaan sen omaavan kaikki Goffmanin luettelemat totaalisten yhteisöjen ominaispiirteet. Luvussa tarkastellaan totaalisuuden lisäksi vallankäytön keinoja ja vertaillaan siviili- ja sotilasyhteisöjä keskenään. Toinen ja kolmas luku käsittelevät tutkimuksen päämäärää ja aineistoa. Neljännessä luvussa, jossa on artikkelin painopiste, tarkastellaan yksityiskohtaisesti tutkimustuloksia. Lopuksi tulosten tiivistelmässä muun muassa todetaan: "Tutkimustulosten suuri merkitys sosiologisesti on ilmeisesti siinä, että pystyttiin löytämään yhteyksiä eräisiin sosiaalisen paineen vaikutusta käsitteleviin teorioihin:"
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1971-01-01

Viittaaminen

Heinonen, J. (1971). Virallisten normien vastainen käyttäytyminen eräässä totaalisessa yhteisössä. Tutkimus sotilasrikoksista. Tiede ja ase, 29(29), 78–127. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47510

Numero

Osasto

Artikkelit