Taistelualusten kehityksen yleiset suuntaviivat

Kirjoittajat

  • S. Wikberg Puolustusministeriö

Avainsanat:

Aluskalusto, kehittyminen, 1970-luku

Abstrakti

Artikkelissa selvitetään 1970-luvun taistelualusten kehityksen suuntaviivoja. "Perusteena on tämän päivän tilanne, siihen johtanut aikaisempien vuosikymmenien viitoittama tie. ... Selvitys kohdistuu Itämeren piirin taistelualuksiin". Toisessa luvussa käsitellään sota-alusrakennuksen yleisiä periaatteita. Alukset jaetaan käsittelyssä kolmeen pääryhmään; uppoama-alukset, veden ja ilman rajapinnan yläpuolella liikkuvat alukset ja mainitun rajapinna alapuolella liikkuvat alukset. Käsittelyssä ovat niiden yleiset kehityspiirteet. Seuraavassa luvussa käsitellään informaatio- ja johtamisjärjestelmiä. Neljäs luku tarkastelee aseiden ja asejärjestelmien kehittymistä, todeten erityispiirteenä muun muassa ohjusaseen voimakas kehittyminen.
Artikkelin painopiste on aluslajien kehityksen pääpiirteiden esittelyssä. Siinä esitellään raskaiden taisteluyksiköiden aluksien ja niiden aseistuksen ominaisuuksia sekä kehityspiirteitä. Vastaavalla tavalla tarkastellaan taisteluveneitä, miinalaivoja ja raivaajia, sukellusveneitä ja sukellusvenetorjuntaa sekä maihinnousu- ja kuljetusaluksia. Yhdistelmässä muun muassa todetaan elektroniikan olevan viimeisten vuosikymmenien kehityksen oleellinen "avain".

Tiedostolataukset

Julkaistu

1971-01-01

Viittaaminen

Wikberg, S. (1971). Taistelualusten kehityksen yleiset suuntaviivat. Tiede ja ase, 29(29), 128–156. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47511

Numero

Osasto

Artikkelit