Maamme energiahuolto 1970-luvulla

Kirjoittajat

  • Jaakko Auer

Avainsanat:

Energiahuolto, Suomi, 1970-luku

Abstrakti

Artikkeli on laadittu Suomen Sotatieteellisen Seuran vuosikokouksessa 1972 pidetyn esitelmän pohjalta. Esitelmöitsijän mukaan maamme energiahuoltoon liittyvät kysymykset ovat alkaneet kiinnostaa laajoja kansalaispiirejä. Energiahuoltoa ja sen lähitulevaisuuden kehitysmahdollisuuksia käsittelevää selvitystyötä ja julkista keskustelua on artikkelin mukaan alkanut leimata tietynlainen kokonaisvaltaisuus, joka on tervetullut näkökulma energiavarojemme vähetessä. Seuraavissa luvuissa käsitellään energiatalouden ja koko kansantalouden välistä riippuvuutta sekä kuvataan silloinen energiakulutus. Energiavoimavarojemme niukkuutta käsittelevässä luvussa käsitellään graafisen esityksen ja taulukon avulla energiakulutuksen jakautumista vuosina 1928-1955 sekä 1955-70. "Omavaraisuutta ajatellen energiahuoltomme tulevaisuuden näkymät eivät ole kovinkaan lohdulliset."
Tulevaisuuden näkymiä käsittelevässä osiossa kommentoidaan ja esitellään energiapoliittisen neuvottelukunnan mietintöä vuodelta 1972. Turvetuotantoa käsittelevässä luvussa esitellään toimijat ja arvioidaan turpeen merkitystä energialähteenä. Luvussa, "Energiahuoltomme kriisivalmiudesta", perusteiden lisäksi esitellään tuontipolttoaineiden varmuusvarastointia, kriisiaikana toimivia organisaatioita, kotimaisten polttoaineiden lisäämismahdollisuuksia kriisitilanteissa sekä polttoaineiden säännöstelyä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1972-01-01

Viittaaminen

Auer, J. (1972). Maamme energiahuolto 1970-luvulla. Tiede ja ase, 30(30), 5–34. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47517

Numero

Osasto

Artikkelit