Katsaus viestialan teletekniseen kehitykseen ja tämän hetken suorituskykyyn

Kirjoittajat

  • R. Penttinen Pääesikunta

Avainsanat:

Viestiala, puolustusvoimat, teletekniikka, kehittyminen, 1970-luku

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että kehityksen nopeus ja toimintojen nopeutunut rytmi ovat lisänneet myös tietojen vaihtotarvetta ja tietojen siirron menettelytavat ovat muuttuneet. Aiheen käsittely on sen laaja-alaisuudesta johtuen rajattu "olennaisimpia ja maanpuolustuksen kannalta merkityksellisimpiä toimintoja koskevaksi". Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan yleistä teleteknillistä kehitystä, sen suuntaviivoja ja teknillisiä ratkaisumalleja. Telealan kotimaista kehitystä käsiteltäessä, todetaan ensin kehittymisen suuntaviivat ja luetellaan keskeiset kehitystä kuvaavat toiminnat. Tämän jälkeen käsitellään yleistä puhelinverkkoa erilaisine mittalukuineen kaukoyhteys-, paikallisverkkojen ja autoradiopuhelinjärjestelmän puitteissa. Lisäksi käsitellään telex-verkkoa, tietojen siirtoverkkoa, yleisradiotoimintaa sekä julkista ja yksityisiä radioyhteysjärjestelmiä. Luvun lopussa tarkastellaan teleteknistä teollisuutta ja elektroniikkakoulutusta.
Viimeisessä luvussa käsitellään teletekniikan sotilaallista kehitystä, sen yleisiä suuntaviivoja ja esimerkkejä sotilaallisten viestintäjärjestelmien ratkaisumalleista. Käsittelyssä ovat kenttäradiokalustot, radioyhteysjärjestelmät, puhelinyhteysjärjestelmät sekä maailmanlaajuiset erikoisyhteydet. Suomen puolustusvoimien teletekniikan kehitystä käsitellään lyhyesti kiinteiden ja kenttäviestijärjestelmien osalta. Artikkelin yhdistelmässä muun muassa todetaan koordinoivaa toiminta suorittavan, asetuksella määrätyn viestialan neuvottelukunnan merkitys.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1972-01-01

Viittaaminen

Penttinen, R. (1972). Katsaus viestialan teletekniseen kehitykseen ja tämän hetken suorituskykyyn. Tiede ja ase, 30(30), 256–293. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47523

Numero

Osasto

Artikkelit