Talvisodan sotatoimet Pohjois-Suomessa. Operatiiviset ja taktilliset kokemukset

Kirjoittajat

  • J. K. Usva Pääesikunta

Avainsanat:

Talvisota, Pohjois-Suomi, operaatiotaito, taktiikka

Abstrakti

Artikkelisarjan ensimmäinen operatiivista suunnittelua käsitellyt osa on julkaistu edellisessä Tiede ja ase teoksessa n:o 33. Johdannon mukaan tässä artikkelissa keskitytään taistelujen operatiivisiin ja taktillisiin kokemuksiin. "Johtopäätökset perustuvat yhtymien, joukko-osastojen ja perusyksiköiden arkistoimien asiakirjojen, sotapäiväkirjojen ja taistelukertomusten sekä niitä varmentavien haastattelujen perusteella laadittuihin operaatioiden eri vaiheiden kuvauksiin, joihin itseensä tässä yhteydessä puututaan vain silloin, kun asiayhteyden selvyys sitä vaatii." Lähdemerkintöjä on kirjoittajan mukaan jonkin verran rajoitettu.
Seuraavissa luvuissa tarkastellaan yksityiskohtaisesti sotatapahtumia ja niihin vaikuttaneita tekijöitä rintamasuunnittain. Ensimmäiseksi tarkastellaan viivytysvaiheen kokemuksia, sissisotaa Petsamossa ja Sallan suunnan torjuntavoittoja. Lisäksi käsitellään rajan vartiointia Kuusamossa, Suomussalmen-Ratteen "kaksoisoperaatiota" ja erämaasotaa Pielisjärvellä. Lopuksi tarkastelussa on neuvostodivisioonan saartaminen Kuhmossa. Päätännässä tiivistetään tapahtumat ja arvioidaan niiden vaikutusta kokonaisuuteen todeten muun muassa, että "Strategisesti ja operaatiotaidollisesti kokonaispuolustuksen osana talvisodan taisteluja Pohjois-Suomessa on näin ollen pidettävä tarkoituksenmukaisena suorituksena."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1976-01-01

Viittaaminen

Usva, J. K. (1976). Talvisodan sotatoimet Pohjois-Suomessa. Operatiiviset ja taktilliset kokemukset. Tiede ja ase, 34(34), 41–98. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47560

Numero

Osasto

Artikkelit