Katsaus maamme kartoitus- ja kartastotilanteen kehittymiseen sekä puolustusvoimien sotilaskarttajärjestelmään

Kirjoittajat

  • Lauri Vilkko Puolustusvoimat

Avainsanat:

Suomi, kartat, sotilaskarttajärjestelmä

Abstrakti

Johdannossa perustellaan sotilaskarttojen merkittävyyttä sekä käsitellään muun muassa tietojen salaamista. "Nyttemmin on tarkkojenkin karttojen sisältämän informaation salassapito menettämässä jossain määrin merkitystään satelliittikuvausten ja -havaintojen myötä."
Aluksi esitellään kartoitus- ja karttatilanteen kehittymisvaiheita aloittaen Ruotsi-Suomen ajalta. Seuraavaksi käsitellään sotilaskarttajärjestelmämme kehittymistä ja ajankohtaista tilannetta. Lopuksi esitellään karttatilannetta ja sen kehittymistä sotilaskarttajärjestelmän tärkeimpien karttojen osalta. Lisäksi käsitellään kartta-alan kehitysnäkymiä, kuten suunnitteilla olevia kartoituksia ja kartta-alan teknillistä kehitystä ml. satelliittien hyödyntämistä kartoituksessa. Päätännässä muun muassa todetaan, että "Puolustusvoimissa kartat muodostavat perustan lähes kaikelle suunnittelulle ja toiminnalle."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1980-01-01

Viittaaminen

Vilkko, L. (1980). Katsaus maamme kartoitus- ja kartastotilanteen kehittymiseen sekä puolustusvoimien sotilaskarttajärjestelmään. Tiede ja ase, 38(38), 142–177. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47605

Numero

Osasto

Artikkelit