Näkökohtia maavoimien operaatiotaidon ja taktiikan kehittämisestä puolustusvoimien edellytykset huomioonottaen

Kirjoittajat

  • A-I. Iisakkala Puolustusvoimat

Avainsanat:

Maavoimat, operaatiotaito ja taktiikka

Abstrakti

Johdannon mukaan artikkelissa esitetään periaatteellisia näkemyksiä maavoimien operaatiotaidon ja taktiikan kehittämisestä tavanomaisessa sodassa. "Tarkastelussa on rajoituttu niihin taloudellisiin edellytyksiin, joita yleisesti voidaan katsoa puolustusvoimilla olevan. Operaatiotaidolla ymmärretään tässä esityksessä itsenäisestä operatiivisesta suunnasta (sotatoimesta) vastuussa olevan johtoportaan - sotilasläänin tai armeijakunnan - sotatoimen suunnittelua, valmistelua ja suoritusta. Taktiikalla ymmärretään vastaavasti sotatoimesta vastuussa olevalle johtoportaalle alistetun prikaatin tai sitä pienempien joukkojen taistelutaitoa samoin kuin taistelussa yleisesti tai aselajikohtaisesti käytettäviä keinoja, menetelmiä ja periaatteita. Sotatoimella ymmärretään sitä taistelun kokonaisuutta, jonka tuloksena vastassa oleva vihollinen lyödään tai sille tuotetaan sellaiset tappiot, että se menettää kykynsä jatkaa hyökkäystä ja lisäksi estetään sitä saamasta haltuunsa puolustajan kannalta ratkaisevia alueita. Esityksen painopiste on suurhyökkäyksen torjunnan edellyttämän operaatiotaidon ja taktiikan kehittämisessä. Aselajitoimintoja ei ole sisällytetty tarkasteluun eräitä yksittäisiä mainintoja lukuun ottamatta. Taktiikassa ei käsitellä viivytystä."
Alkuluvuissa tarkastellaan sodankuvaa ja sen kehittymistä, puolustusdoktriinimme perustekijöitä sekä operaatiotaidon ja taktiikan kehittämisen yleisiä periaatteita. Viidennessä luvussa, "Operaatiotaidon kehittäminen", käsitellään muun muassa alueen ja joukkojen käyttöä, sotatoimien johtamista sekä puolustus- ja hyökkäyssotatoimea. Seuraavassa luvussa tarkastelussa on vastaavalla tavalla taktiikan kehittämisen eri osatekijöitä. Päätännässä muun muassa todetaan, että "Operaatiotaito ja taktiikka on nähtävä alati kehittyvinä suureina, joissa materiaalisten edellytysten muutoksien ei välttämättä tarvitse kulkea samaa tahtia teorian ja organisaatioiden kehittymisen myötä."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1981-01-01

Viittaaminen

Iisakkala, A.-I. (1981). Näkökohtia maavoimien operaatiotaidon ja taktiikan kehittämisestä puolustusvoimien edellytykset huomioonottaen. Tiede ja ase, 39(39), 59–86. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47614

Numero

Osasto

Artikkelit